VDMA Türkiye’den Memnun Ayrıldı

Alman makinacılar en büyük ikinci pazarları olan Türkiye’de 2 etkinlik düzenledi. İstanbul ve Gaziantep’te düzenlenen etkinlikler 600 sektör uzmanı tarafından takip edildi

  21 Mart 2013 03:03 Perşembe
VDMA Türkiye’den Memnun Ayrıldı

Alman tekstil makine üreticileri küresel alanda tanıtım çalışmalarına devam ediyor. Alman üreticiler bu çalışmaların bir ayağı olan Türkiye’de de 2 etkinliği peş peşe düzenledi. “Alman Teknolojisi Türk Tekstiliyle Buluşuyor” adıyla gerçekleştirilen konferans 12-13 Kasım tarihlerinde İstanbul’da, 15-16 Kasım tarihlerinde ise Gaziantep’de gerçekleştirildi. Etkinlik programında konferans sunumlarının yanı sıra düzenlenen B2B görüşmeleri de yoğun ilgi gördü. Textil Dünyası Dergisi’nin medya partneri olarak yer aldığı etkinliklere, 600 sektör uzmanının ve karar alıcının katılması iki ülke arasındaki ticaret açısından da umut verdi.  Alman tekstil makinacılarının çatı örgütü VDMA, Türk pazarına olan çalışmalarına ağırlık veriyor. Küresel pazardaki en büyük ikinci pazarı olan Türkiye’de 2 etkinliğe imza atan Alman makinacılar, konferanslarla yerel sektör temsilcileriyle buluştu.

Konferanslar temelde iki ana konu üstünde yoğunlaşırken, sürdürülebilirlik konsepti ile küresel pazarda öne çıkan BlueCompetence projesini ve teknik tekstiller alanındaki gelişmeler üreticilere anlatıldı. Fuara katılan 25 Alman üretici arasında A. Monforts, Aug. Herzog, Autefa Solutions, DIENES Apparatebau, DILO SYSTEMS, Erbatech, FONG’S Avrupa, Groz-Beckert, Heusch, Hohenstein Textile Testing Institute, Karl Mayer, Landesbank Baden-Württemberg, LIBA, Lindauer DORNIER, Mahlo, Mayer & Cie., OEKO-TEX, Neuenhauser Maschinenbau, Oerlikon Neumag, Oerlikon Saurer Allma Product Line, Pleva, Rieter Ingolstadt, Textechno, Trützschler Nonwovens, Trützschler, Welker Spintex, Wumag Texroll yer aldı.

Küresel pazarda olduğu gibi Türkiye pazarında da BLUecoMPETENCE ve sürdürülebilirliğin ana konu olarak VDMA etkinliklerinde tartışıldı. 12-13 Kasım ‘da İstanbul’da, 15-16 Kasım tarihlerinde ise Gaziantep’de devam eden “Alman Teknolojisi Türk Tekstiliyle Buluşuyor” başlıklı seminerde tekstil üretim zincirinde iplik eğirmeden terbiye aşamasına kadar enerji ve pamuk ve diğer malzemelerde tasarruf ve verimlilik konusunda Alman uzmanlığı Türk ziyaretçilere sunuldu. VDMA, BLUecoMPETENCE Energy Efficiency Guide -(BLUecoMPETENCE Enerji Verimliliği Kılavuzu) adlı kitapçığını Türkçe yayınlayarak bu yaklaşıma tam desteğini açıkça ortaya koydu.  ‘Alman Teknolojisi Türk Tekstili İle Buluşuyor’ başlıklı konferansta yapılan sunumların ardından B2B görüşmeler için özel alanlarda firmalar müşterileriyle ticari çalışmaları gözden geçirme fırsatı buldu.

 

İlk Gün Teknik Tekstiller Konuşuldu

Konferansın birinci gününde tekstil makinaları ve yedek parçaları, teknik tekstiller ve nonwoven üretimine ağırlık verilirken, ikinci gününde konfeksiyon ve ev tekstilleri konuları ele alındı. Konuşmacılar eğirme, örme, çözgülü örme, dokuma, nonwoven, terbiye ve boyama sektörleri üzerine kullanıcı odaklı teknolojiler hakkında sunum yaptı. Ayrıca tüm sektörleri ilgilendiren enerji ve malzeme tasarrufu, test metodları, belgeleme ve etiketleme, ihracat finans desteği gibi konular konferansın kapsamını genişletti. BLUecoMPETENCE girişimini her alanda tanıtmaya devam eden Alman üreticiler, Türkiye’deki konferanslarda da bu geleneğini sürdürdü.

VDMA’nın öncülük ettiği BLUecoMPETENCE girişimi, derneğe üye firmalar tarafından genel bir destek görüyor. Firmalar özellikle yeni dönem için hazırladıkları makinalarda enerji verimliliği, sürdürülebilirlik konularını öne çıkarak küresel pazarda rakiplerine karşı avantaj elde ediyor. ITMA 2011 Barcelona’da BLUecoMPETENCE (Mavi-Eko-Yetkinlik) isimli sürdürülebilirlik girişimini dünyaya ilk kez tanıtan Alman üreticiler, bu konudaki çalışmalarında hız kesmiyor. BLUecoMPETENCE, teknik problem çözücüler olan makinacılar ile kendini konumlandırarak, bugünün ve yarının toplumsal gereksinimleri ekseninde; enerji tasarrufu, malzeme ve kaynaklar konularına eğiliyor. Bununla birlikte BLUecoMPETENCE, sürdürülebilir teknolojik çözümler için tüm endüstriyel yelpaze içinde uluslararası bir markaya dönüşmüş durumda. Enerji verimliliğine odaklanarak çalışmalarına başlayan kampanya VDMA’ya üye tüm firmalar tarafından da destekleniyor. VDMA yayınlanan enerji verimliliği rehberi, aynı zamanda verimlilik kriteri, karbondioksitsiz ayak izi ve daha nesnel karşılaştırılabilirlik tartışmalarında sektöre yardımcı olmayı hedefliyor.

Türk Üreticiler Kaliteyi Öne Çıkarmalı

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan VDMA Başkanı Fritz P. Mayer, Türk tekstil endüstrisinin yüksek kaliteye odaklanması gerektiğini ifade etti. Firmaların kendi markalarını yaratmasının ve teknik tekstil sektörünün gelişmesinin önemini vurgulayan Mayer, Türk tekstilinin gelecekteki engelleri bu şekilde aşabileceğini belirtti. Fritz Mayer, etkinliğe katkılarından dolayı Onestop firmasının yanı sıra, medya partneri Textil Dünyası Dergisi’ne ayrıca teşekkür etti.

Yüzde 30-35 pazar payı ile Alman tekstil makinası sektörünün Türkiye’nin bir numaralı teknoloji ortağı haline geldiğini kaydeden Mayer, 2012 yılında Almanya’dan alınan makina sayısındaki artışın, diğer ülkelerden yapılan ithalatın toplamından daha fazla olduğunu açıkladı. Ayrıca Kompozit Sanayiciler Derneği Başkanı İsmail Hakkı Hacıalioğlu, İstanbul Tekstil Ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İTKİB) Başkanı İsmail Gülle ve Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, açılış konuşmalarında Türk tekstil sektörü ile Alman tekstil makinaları sektörü arasındaki köklü geçmiş ve uzun yıllardır süregelen güçlü ilişki hakkında değerlendirmelerde bulundu.

AKSA Akrilik Kimya, Beyteks Tekstil, Hassan Tekstil, Kipaş Mensucat, Kordsa, Merinos, Mogul, SANKO Holding, Selçuk Grup, Yünsa gibi önemli üretici firmalardan yetkililer konferansa katılarak Almanya ile Türkiye arasındaki ticari ilişkiye katkıda bulundu.

 

Tekstil ülkelerine dönük etkinliklerine devam edecek olan VDMA’nın bir sonraki durağını 15-16 Nisan 2013 tarihleri arasında Endonezya oluşturacak.

 


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.