UCMTF Gücünü Yenilikçilikten Alıyor

Dünyanın en büyük makine ihracatçılarından birisi olan Fransız Tekstil Makine Üreticileri Birliği UCMTF, Fransız tekstil makine üreticilerini bütün platformlarda temsil ediyor.

  07 Ekim 2015 09:21 Çarşamba
UCMTF Gücünü Yenilikçilikten Alıyor

Dünyanın en büyük tekstil makine ihracatçıları arasında yer alan Fransız tekstil makineleri sektörü, küresel pazarda yüzde 6.5’lik payı ile tekstil makine ihracatında en büyük altı ülke arasında yer alıyor. Yıllık gelirlerinin yüzde 8’ini Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarına ayıran Fransızların ana pazarları arasında Hong Kong ile birlikte Çin açık ara önde görünürken, onu Belçika, Japonya, Türkiye, ABD, Almanya ve İtalya izliyor. İhracatın yüzde 40’a yakını Asya bölgesine, yüzde 35’lik kısmı ise Avrupa’ya gerçekleştiriliyor. Fransız tekstil makine üreticilerinin toplam satışlarında Türkiye yüzde 8-10 arasında bir paya sahip bulunuyor.

Fransız tekstil makine üreticilerinin çatı örgütü Fransız Tekstil Makine Üreticileri Birliği (UCMTF), Fransa’nın önde gelen tekstil makine üreticilerini bir araya gelmesiyle kuruldu. UCMTF’nin bünyesinde her biri dünya çapında faaliyet gösteren, kendi pazarlarında lider olan 30 firma bulunuyor. Tekstil sektörünün iplik, nonwoven, dokuma, terbiye ve yazılım alanlarında faaliyet gösteren UCMTF’nin üyeleri Ar-Ge ve Ür-Ge’ye yaptıkları yatırımlarla bilinirlik ve satış oranlarını her geçen gün arttırıyorlar. UCMTF’nin çalışmaları sayesinde Fransız tekstil makine üreticilerinin, sadece makine tedarikçisi değil, aynı zamanda teknoloji partnerleri olduğu bilinci tüm dünyaya yayılmış durumda. Müşterileriyle beraber tasarladıkları ürünleri ve özel geliştirdikleri çözümleri hem ulusal pazarda hem de dünya pazarında yüksek katma değerli ürünler olarak sunan UCMTF üyeleri, her geçen gün pazar paylarını arttırıyor.

UCMTF

Küresel tekstil makineleri pazarının en büyük 6. ihracatçısı konumundaki Fransız makineciler, bu ihracat ile yıllık bir milyar eurodan fazla ciro elde ediyor. Tekstil sektörünün bütün segmentlerine dönük makine ve teknoloji çözümü geliştiren Fransız tekstil makinecilerinin pazar gücü ve çalışmaları hakkında sektörün çatı örgütü UCMTF Genel Sekreteri Evelyne Cholet sorularımızı yanıtladı.

UCMTF’nin hem Avrupa Tekstil Makinecıları Konfederasyonu (CEMATEX - European Committee of Textile Machinery Manufacturers) hem de Fransız Mekanik Mühendislik Endüstrileri Federasyonu’nun (FIM– French Federation of Mechanical Engineering Industries) bir parçası olduğunu hatırlatan Cholet, Fransız makinecilerin alanındaki uzmanlığına dikkat çekti. Cholet; “Tekstil üreticilerinin günümüzün hızla değişen ortamında devam edebilmek için, yenilikçi endüstriyel çözümlere ve üstün teknolojiler sağlayan stratejik partnerlere ihtiyacı var. Fransız makine üreticileri faaliyet alanı ve coğrafi lokasyonu ne olursa olsun, müşterilerine kendini böyle bir partner olarak konumlanmış ve kritik projeler için çözümler bulma konusunda tanınmış bir uzmanlığa sahiptir” dedi.

Sektöre Yardımcı Oluyoruz

Fransız tekstil makine üreticilerinin ağırlıklı olarak KOBİ’lerden oluştuğunu ifade eden Cholet, bu nedenle üretim, satış ve pazarlama stratejileri konusunda Fransız tekstil makine sektöründe öncü bir yol oynadıklarını belirterek, “Sektöre yönelik tamamlayıcı makineler sunmak, yeni projeler geliştirmek konusunda üyelerimize destek veriyoruz. Başkan Yardımcımız Christian Guinet’in bu konuda önemli çalışmaları bulunuyor” dedi.

Üyelerinin ürettiği makineleri tanıtmanın kendileri için çok önemli olduğunun altını çizen Cholet, ITMA gibi küresel fuarlara önem verdiklerini ifade ederek, “Fuarların yanı sıra, belirli pazarlara yönelik seminerler de düzenliyoruz. Son olarak Gaziantep’te düzenlediğimiz etkinliğe 300’den fazla sektör temsilcisi katıldı” dedi. Nisan ayında Taşkent ve Buhara’da da düzenledikleri seminerlere Özbekistan’ın önde gelen tekstil firmalarının katıldığını söyleyen Cholet, Haziran’da Tahran, Kashan, İsfahan ve Yezd’de düzenledikleri konferans ve seminerlerin ardından İran hükümeti ile ve Rusya’da Rus Tekstil Sanayicileri Derneği ile mutabakat anlaşması imzaladıklarını söyledi.

2014’te Çin Pazarı Daraldı

Fransız makinecilerin 2014 yılında cirolarını rekor seviyelerde stabil tuttuklarını dile getiren Evelyne Cholet, çeşitli pazarlarda farklı gelişmeler olduğunu belirtti. Çin pazarının daralmasına karşın ABD pazarında patlama yaşadıklarını açıklayan Cholet, Türkiye’nin her zaman Fransız makineciler için lider bir pazar olarak öne çıktığını vurguladı. Cholet şunları söyledi; “2014 yılında Türkiye pazarında son derece iyi sonuçlar elde ettik. Fakat, 2015 yılının ilk aylarında sipariş düşüşleri bizleri biraz hayal kırıklığına uğrattı” dedi.

Sipariş edilen ürün grupları bazında da önemli değişmeler yaşandığına değinen Cholet, giyim ve ev tekstilleri gibi geleneksel tekstiller için makine satışlarının yavaşlarken, teknik tekstiller veya geri dönüşümlü tekstiller için makine satışlarında artış yakalandığını kaydetti. Büyük çoğunluğu orta ölçekli aile işletmesi konumundaki Fransız makinecilerin Ar-Ge yatırımlarına önem verdiğini söyleyen Cholet, elyaf, iplik, dokuma, örme, terbiye, teknik tekstiller alanında geniş bir ürün grubuna sahip olduklarını dile getirdi.

Türkiye Fransızlar İçin Önemli

Çin’in arkasından en yüksek ihracatı gerçekleştirdikleri Türkiye’nin Fransa için çok önemli bir konumda olduğunun altını çizen Cholet, “Üyelerimiz sık sık Türkiye’yi ziyaret ediyor. Bizde UCMTF olarak Türkiye’ye özel bir tanıtım bütçesi ayırdık” dedi. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de tekstil üreticilerinin çeşitli zorluklarla karşılaştığını ifade eden Cholet, “Tekstil sektörü yeni ürünler tasarlamak, yeni pazarlara açılmak, uygun maliyetli ve sürdürülebilir bir şekilde bunları üretmek zorunda. Günümüzün hızla değişen koşullarına uyum sağlamak için de yenilikçi endüstriyel çözümler ve teknolojilere ihtiyacı var. Fransız tekstil üreticilerine oldukça benzeyen yapısı ile Türk tekstil üreticilerinin ihtiyaçlarını hemen algılayarak, hızla cevap verebiliyoruz. Bu da Fransız makine üreticilerini Türkiye pazarında öne geçiren etkenlerin başında geliyor” dedi.

Yeniliklerde Odak Noktası Sürdürülebilirlik

Milano’da gerçekleşecek olan ITMA 2015 fuarının mottosunun ‘Sürdürülebilir Yenilikte Ustalaşmak’ olduğunu dile getiren Evelyne Cholet; “Yenilik bizim DNA’mızda var. Tekstil yeniliklerinin büyük ustası Fransız Joseph Marie Jacquard’ın halefleri olmak istiyoruz” dedi. Yeniliklerin mutlaka sürdürülebilirlik içermesi gerektiğine değinen Cholet, üye firmaların hammadde, enerji ve su tasarrufu konularına odaklandığını açıkladı.

Cholet; “Üye firmalarımız, müşterilerinin yeni makine veya yeni proses yatırımı yapmadan önce, çok hassas maliyet ve hammadde, enerji ve su tasarrufundaki dönüşler hakkında analizler yaptığını, makine kurulduktan sonra, elde edilen gerçek sonuçlarla önceki tahminlerin birbirini tuttuğunu belirtiyor. Bazı durumlarda, enerji tasarrufu yüzde 40 düzeyinde olabilir ve yeni makine yatırımı sadece iki yıl içinde finanse edilebiliyor ”şeklinde konuştu. UCMTF’nin ITMA fuarlarına büyük önem verdiğini dile getiren Cholet, etkinlik boyunca ITMA’nın dünyanın en büyük tekstil fabrikasına dönüştüğünü ifade etti. Cholet; “ITMA 2015 çok büyük bir başarı yakalayacak. Fuar hem katılımcı sayısı hem de sergileme alanı büyüklüğü ile rekor kıracak. Ziyaretçilerin hem sayısının hem de kalitesinin yüksek olacağını düşünüyoruz” dedi.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.