Türk Üreticiler Amerika’da Vitrine Çıktı

Avrupa pazarında güçlü konumda bulunan Türk tekstil üreticileri alternatif pazarlara yöneliyor.

  11 Ağustos 2012 17:35 Cumartesi
Türk Üreticiler Amerika’da Vitrine Çıktı

Moda, hazırgiyim ve tekstil sektörünün önemli ve prestijli fuarlarından Premier Vision’un 11-12 Temmuz tarihleri arasında yapılan New York edisyonuna Türk tekstil firmaları damgasını vurdu. Türkiye’den 22 firmanın katıldığı fuarda, Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) çatısı altında yer alan 20 firma milli katılım organizasyon ile güçlü bir etki yarattı. Amerika pazarından önemli alıcı grupları ve tasarımcılar tarafından büyük beğeni kazanan Türk üreticiler 2013-2014 Sonbahar Kış koleksiyonlarını tanıttı. Fuarda 16 ülkeden 113 firma; fantezi kadın ve erkek giyimi, karışık rahat, spor ürünler, özel ve teknik ürünlerini sergilendi. Türk firmaları ziyaretçilerini UTİB standında ağırlayarak başarılı ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

 

Moda tasarımcıları tarafından gelecek sezonlardaki eğilimlerin belirlenmesi bakımından öne çıkan Premier Vision New York, moda endüstrisinin önde gelen oyuncularının son tasarım ve stillerini sergiledikleri bir platform olarak öne çıkıyor. Fuarla ilgili değerlendirmelerde bulunan UTİB Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye’nin moda ve tasarımda geldiği noktayı, yenilikçi ve inovatif ürünleriyle fuar aracılığıyla dünyanın beğenisine sunduğunu söyledi.  Premiere Vision New York’un tasarım sürecinde firmalara eşsiz fırsatlar sağladığını belirten Burkay, fuarın ana sezon trendlerinin belirlenmesi bakımından da bir rehber olabileceğini ifade etti. Amerikan pazarının fiili olarak gözlemlenmesi ve sektördeki eğilimlerin takip edilmesi açısından fuarın önemli bir noktada yer aldığını kaydeden Burkay şunları söyledi; “Premiere Vision tekstil dünyasındaki küresel liderler, moda profesyonelleri, uzmanlar ve kısacası piyasayla sürekli temas halinde olan bir organizasyon. Gelecek sezonların trendlerini doğru görme ve ilham alma bakımından büyük fırsatlar sunuyor”.

 

ABD’nin 314 milyonluk nüfusu ve satın alma gücü paritesine göre 15 trilyon dolarlık GSYİH ile dünyanın en büyük ekonomisi olduğunu hatırlatan Burkay, geçen yıl toplam 2 trilyon 314 milyon Dolarlık ithalat yapan bu dev pazarın tekstil ithalatının 12 milyar Dolar, hazır giyim ithalatının ise 96 milyar Dolar olduğunu belirtti. Burkay; “2011 yılında Türkiye’nin ABD’ye tekstil ihracatı yüzde 30 artışla 300 milyon Dolar oldu. 2012 yılının ilk 6 aylık döneminde de yüzde 14 artış kaydettik. İhracat artışımız kesintisiz devam ettiği için ABD 2011 yılında tekstil ihraç pazarlarımız arasında 8. sıradayken 2012 yılında 5. sıraya kadar yükseldi” dedi. Organik ve çevre dostu ürünlere yönelik genel eğilimin fuarda bir kez daha gündeme getirildiğini hatırlatan Burkay, Türk tekstil sektörünün gelecek planlarını belirlemesinde fuarın büyük önem arz ettiğini sözlerine ekledi.

Bir Önceki Durak Showtime International 2012

Kuzey Amerika pazarına olan ilgisini sürekli gösteren UTİB, geçtiğimiz aylarda tekstil ve aksesuar fuarı Showtime International 2012’ye katılmıştı. Kuzey Carolina’da gerçekleştirilen fuarda UTİB yine 27 firma ile milli katılım gerçekleştirdi. 27 metrekarelik info stand ile bu pazardan uzmanları ağırlayan UTİB, fuarda Türk ev tekstil sektörünün ihracatını arttırmayı hedefliyor. Fuara, toplam 12 ülkeden 38’i yabancı katılımcı olmak üzere 207 firma katıldı.

Showtime International 2012 Fuarı'nın, Amerika pazarının inceliklerini yakından görmeleri bakımından iyi bir fırsat olduğunu belirten UTİB Başkanı İbrahim Burkay, Avrupa'da yaşanan kriz ortamında alternatif pazarlara yönelik girişimleri sürdürdüklerini söyledi. 2011 yılında 3.2 milyar dolarlık ev tekstili ihracatı gerçekleştirdiklerini hatırlatan Burkay; “ 2011 yılında tekstil sektöründe bir önceki yıla göre yüzde 24 ihracat artışı gerçekleştirdik. 2012'de 9.5-10 milyar dolarlık tekstil ihracatı bekliyoruz. Bunun 3.5 milyar dolarlık kısmı da ev tekstili alanında olacak. Ev tekstili ihracatımızın 1.7 milyar dolarlık kısmı yani yüzde 50'den fazlası AB ülkelerine. Ekonomik darboğaz yaşayan Euro bölgesine karşı alternatif pazar arayışlarımızı ve ihracatı artırıcı çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz” dedi.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.