TGSD-İHKİB Greenpeace'e savaş açtı

Türkiye'nin de içinde olduğu Greenpeace'in "Zehirli giysiler" raporuna, TGSD ve İHKİB savaş açtı.

  15 Aralık 2012 17:34 Cumartesi
TGSD-İHKİB Greenpeace'e savaş açtı

Greenpeace'in Zara, Mango, Marks&Spencer gibi dünyaca ünlü giyim markalarının ürünlerinin zehirli kimyasallar içerdiğini açıkladığı raporuna, Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) ve İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri'nden (İHKİB) yanıt geldi. TGSD Başkanı Cem Negrin, 18 imalatçı ülkenin içinde Türkiye'nin de ürünlerinde zararlı kimyasal maddelere rastlandığını belirtilen raporun doğruluğunu test etmek için harekete geçtiklerini söyledi. Öncelikle Türkiye için tespit edilen yüzde 47 oranının doğru olup olmadığını araştıracaklarını belirten Negrin, Greenpeace'in yaptığı gibi, farklı Türk markalarının mallarını iki farklı laboratuvarda inceleyeceklerini ifade etti. Negrin çalışmayla ilgili şunları söyledi: "10 gün içinde, marka ismi vermeden listedeki Türk mallarının durumlarını kontrol edeceğiz. Sonucun doğru çıkması halinde ise zararlı kimyasalların hangileri olduğunu belirleyeceğiz. Devletten kimyasal ithalatının denetimi için destek isteyeceğiz."

HAZIR GİYİMCİLER KÜMELENME HAZIRLIĞINDA

Hazır giyim ve konfeksiyon üreticileri yeni teşvik paketi çerçevesinde kümelenme modeline geçiyor. Büyük yatırımcı ile yan sanayiyi bir araya getirip, özellikle 6'ncı bölgeye odaklanan sektör, halen 5 OSB ile görüşüyor. Hazır giyim ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, "Teşvikle ilgili yapılan son düzenlemelerle yatırımın önü iyice açıldı. Özellikle KOBİ'lere büyük fırsat yaratmayı hedefliyoruz" dedi.

******************************

Türk tekstilci de Greenpeace testi yapıyor

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, Greenpeace’in araştırması sonucu ünlü yabancı hazır giyim markalarının ürünlerinde sağlığa zararlı maddeler tespit edilmesinin ardından İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) ile birlikte iç piyasada da denetime başlayacaklarını açıkladı. Negrin, “Bu araştırma kapsamındaki 10 yabancı marka ve 10 civarında Türk markanının Türkiye’de üretilen örneklerini toplayıp teste göndereceğiz. İTKİB’in Ekoteks Laboratuarı ve 3 ayrı yerde daha teste tabi tutacağız. Kendi durumumuzu görüp sorun varsa önlem alalım” dedi.

 

Greenpeace'in, Avrupa'da ortalığı karıştıran "Zehirli Giysiler: Modada Büyük Hile" başlıklı raporu, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de fırtına kopardı. Dünyanın en ünlü markalarının ürünlerinde rastlanan ve içeriğinde zehir bulunan NFE maddesine Türkiye'de üretilen ürünlerde de yüzde 47 oranında rastlandı.

Türkiye'de bu markalara üretim yapan hazır giyimciler, Greenpeace'e destek vererek zehirli üretime karşı harekete geçme kararı aldı. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) ve İstanbul Hazır giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği gerçek durumu ortaya çıkarmak için bu markaların Türkiye'de ürettikleri ürünlerini teste tabi tutacak. TGSD Başkanı Cem Negrin, Greenpeace'nin çok iyi bir iş yaptığını belirterek, şu bilgileri verdi: "Greenpeace küresel markaların 18 ayrı ülkede üretilen ürünlerini incelemiş. Türkiye'de de incelenme yapılmış. NFE oranı yüzde 47. Bazı ülkelerde yüzde 100'lere de varıyor. Bu oranın nasıl çıktığını biz de araştıracağız. Bu markaların Türkiye'de yapılan üretimlerini 2 ayrı laboratuvarda test ettireceğiz" dedi.

 

Sonuçların Greenpeace raporu ile benzerlik göstermesi halinde bunun çözümü yönünde girişimlerde bulunacaklarını da açıklayan Negrin, "Sonuçları marka ismi vermeden açıklayacağız. Eğer imalattan kaynaklanan bir sıkıntı ise bunun çözümlenmesi gerekiyor. Ürünlerde ortaya çıkan bu zehirli kimyasallar, büyük oranda kullanılan kimyasal maddelerden kaynaklanır. Hükümet yetkilileri ile görüşüp bu kimyasalların ithalatının denetlenmesini isteyeceğiz. Bu kendi halkımızın sağlığı için de önemli bir konu" diye konuştu. Negrin raporun etkilerini ise şöyle açıkladı: "Önümüzdeki dönemde bu küresel markalar aldıkları mallara standart koyacaklar, denetimleri sıklaştıracaklardır. Konuyu ilk başta çözmek herkesin yararına. Hazırlıklı olmamız gerek."

********************

Kanser saçan markalar deşifre oldu!

Greenpeace örgütünün hazırladığı rapora göre dünyaca ünlü 20 markanın kıyafetleri adeta zehir saçıyor.

Greenpeace raporu dünyada şoke etkisi yarattı. Rapora göre, CK,Armani, Zara, Mango, Levi's gibi dev markaların ürünlerinde zehirli kimyasallar var. Raporda Türkiye'den test edilen 15 ürünün 7'sinde 'tehlike' çıkınca, Türk tekstilciler harekete geçti

İŞTE KANSER SAÇAN O MARKALAR

Greenpeace'in yayımladığı 'zehirli kimyasallar içeren markalar' raporu bütün dünyada şok etkisi yarattı. Zara, Levi's, Mango, Celvin Klein gibi hazır giyim sektörünün önde gelen 20 markasında tehlikeli kimyasallar olduğunu ortaya koyan raporda Türkiye'de üretilip ihraç eden 15 ürünün 7'sinin 'tehlikeli' çıkması Türk tekstil sektörünü de harekete geçirdi.

ZEHİR SAÇAN ÜRÜNLER TEKRAR TEST EDİLCEK

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin,Greenpeace'nin raporunun kendilerini de hayrete düşürdüğünü ifade ederek, 'İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İHKİB) ile harekete geçtik. 2 uluslararası laboratuarla anlaştık. Raporda zehirli çıkan markaların ürünlerini biz de test ettireceğiz. Sonuç rapordaki gibi çıkarsa, bu kanserojen maddeleri içeren boya, baskı ve yıkama maddelerinin Türkiye'ye ithalatının engellenmesi için girişimde bulunacağız' diye konuştu.

HORMON BOZUKLUĞUNA NEDEN OLUYOR

Greenpeace'in raporuna göre markalarda tespit edilen kimyasallar, doğaya karıştığı zaman kansere ve hormon bozukluğuna neden olabiliyor. Söz konusu 20 giyim markası ise şöyle sıralanıyor; Zara,Victoria's Secret, Vera Moda, Vanci, Tommy Hilfiger, Only, Metersbonwe, Marks&Spencer, Mango, Levi's, Jack&Johns, H&M, GAP, Esprit, Diesel, Calvin Klein, C&A, Blazek, Benetton, Armani. Bu markalar içinde Zara, hem hormonal bozukluklara hem de kansere neden olan kimyasallar açığa çıkaran tek markaydı.

*************

Hazırgiyimci zehir avına çıktı

Greenpeace'in zehirli giysiler raporunda Türkiye de yüzde 47 oranıyla yer aldı.Hazır giyimciler oranı sıfıra düşürmek üzere harekete geçti.

Haber: SEVGİ SAYAR BAŞARAN

Greenpeace Uluslararası’nın Avrupa’da ortalığı karıştıran ‘Zehirli Giysiler: Modada Büyük Hile’ başlıklı raporu tüm dünyada olduğu gibi Türkiye ’de de fırtına kopardı. Dünyanın en ünlü markalarının ürünlerinde rastlanan ve içeriğinde zehir bulunan NFE maddesine Türkiye’de üretilen ürünlerde de yüzde 47 oranında rastlandı. Türkiye’de bu markalara üretim yapan hazırgiyimciler, Greenpeace’e destek vererek zehirli üretime karşı harekete geçme kararı aldı.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) ve İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği gerçek durumu ortaya çıkarmak için bu markaların Türkiye’de ürettikleri ürünlerini teste tabi tutacak. TGSD Başkanı Cem Negrin, Greenpeace’nin çok iyi bir iş yaptığını belirterek, şu bilgileri verdi:

“Greenpeace küresel markaların 18 ayrı ülkede üretilen ürünlerini incelemiş. Türkiye’de de incelenme yapılmış. NFE oranı yüzde 47. Bazı ülkelerde yüzde 100’lere de varıyor. Bu oranın nasıl çıktığını biz de araştıracağız. Bu markaların Türkiye’de yapılan üretimlerini 2 ayrı laboratuvarda test ettireceğiz” dedi.

Sonuçların Greenpeace raporu ile benzerlik göstermesi halinde bunun çözümü yönünde girişimlerde bulunacaklarını da açıklayan Negrin, “Sonuçları marka ismi vermeden açıklayacağız. Eğer imalattan kaynaklanan bir sıkıntı ise bunun çözümlenmesi gerekiyor. Ürünlerde ortaya çıkan bu zehirli kimyasallar, büyük oranda kullanılan kimyasal maddelerden kaynaklanır. Hükümet yetkilileri ile görüşüp bu kimyasalların ithalatının denetlenmesini isteyeceğiz. Bu kendi halkımızın sağlığı için de önemli bir konu” diye konuştu. Negrin raporun etkilerini ise şöyle açıkladı:

“Önümüzdeki dönemde bu küresel markalar aldıkları mallara standart koyacaklar, denetimleri sıklaştıracaklardır. Konuyu ilk başta çözmek herkesin yararına. Hazırlıklı olmamız gerek.”

NFE’ler zehİr İçerİyor

Raporda Zara, H&M, Levi’s, Mango, C&A gibi birçok ünlü markanın 18 ülkede üretilen hazır giyim ürünleri bağımsız laboratuvarlarda inceletildi.

Doğaya karıştığı zaman kansere ve hormon bozukluğuna neden olan NFE maddesi çeşitli oranlarda tespit edildi. Oysa bu maddelere yönelik bazı bölgelerde yaklaşık 20 yıldır sınırlama bulunuyor.

Raporda test edilen ürünlerin büyük bir çoğunluğunun gelişmekte olan ülkelerde üretildiği saptandı.

ZARA: üRÜNLER YÜKSEK KONTROLDE

Greenpeace raporunda birçok küresel marka yer alıyor ancak Zara’nın adı popüler olması nedeniyle öne çıktı. Zara yetkilileri ise dün yaptıkları açıklamada, suçlamaları yanıtladı: “Inditex imalatının tamamını en sıkı ve en yüksek güvenlik düzeylerine uyarak kontrol ettiğini tüketicilere garanti etmektedir” denildi.

*************************

Hangi zehirli giysiler Türkiye'de üretildi?

Greenpeace'in 'zehirli giysiler' raporu çarpıcı sonuçları ile moda dünyasını sarsmayı sürdürüyor

Greenpeace'in 29 ülkeden toplam 141 ürün üzerinde yaptığı araştırma sonucu tespit ettiği zehirli giysilerden 7'sinin Türkiye'de üretildiği ortaya çıktı. Aralarında dünyaca ünlü Zara, Armani, Mango'nun da bulunduğu toplam 20 hazır giyim markasının bazı ürünlerinde sağlığa zararlı kimyasallar bulunduğu ifade edilen raporda, Türkiye'de üretilen toplam 15 ürünün 7'sinin sağlık açısından uygunsuz olduğu görüldü. Toplam 89 parça üründe zehirli maddeler olan NFE tespit edilirken, NFE, flat veya kanserojen aminlerin salınımına sebebiyet veren azoik boyaların herhangi bir şekilde kullanımının kabul edilemeyeceğine dikkat çekildi.

EN YÜKSEK İKİNCİ ORAN

Rapora göre, en yüksek oranda (45.000 mg/kg) tehlikeli madde içerdiği saptanan ürün, Meksika'da üretilen ve satılan C&A marklı bir tişört. Bu tişörtten sonra en yüksek miktarda (9.800 mg/kg) tehlikeli madde bulunan ürün ise Türkiye'de üretilen ve İspanya'da satılan Mango marka tişört. Yine, Türkiye'de üretilip İtalya'ya gönderilen Armani marka bir başka tişört de dikkat çekici miktarda zararlı içeriğe sahip ürünler arasında.

SATILANDA SORUN VAR


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.