TEMSAD, Yönetim Kurulunu Gerçekleştirdi

TEMSAD, gerçekleştirdiği Genişletilmiş Olağan Yönetim Kurulu Toplantısı’nda 2014 ve 2015 yılı değerlendirilerek, Ekim ayında ABD’de düzenleyeceği workshop hakkında üyelerini bilgilendirdi

  30 Haziran 2015 09:06 Salı
TEMSAD, Yönetim Kurulunu Gerçekleştirdi

Tekstil Makinecileri ve Aksesuar Sanayicileri Derneği’nin (TEMSAD) düzenlediği Genişletilmiş Olağan Yönetim Kurulu Toplantısı’nda 2014 ve 2015 yılı değerlendirilerek, derneğin Ekim ayında ABD’de düzenleyeceği workshop ve ITMA ele alındı. TEMSAD Başkanı Adil Nalbant yemekte bir sunum gerçekleştirerek, 2014 rakamlarını değerlendirirken, derneğin Genel Koordinatörü Ricahard Salvatore de ABD’de yapılacak olan workshop hakkında üyelere bilgi verdi.

Adil Nalbant yaptığı sunumda, 2015’in tüm dünya açısından önemli bir yıl olduğunu belirterek, 4 yılda bir düzenlenen ITMA’ya 7.500 metrekarelik bir alanda 138 katılımcı ile yer aldıklarını belirterek, en çok katılımcıya sahip üçüncü ülke konumunda olduğumuzu belirtti. “Bizden daha az katılımcısı olan ülkelerin makine üreticileri, bizden daha fazla üretim gerçekleştiriyorlar. Bunun en önemli sebebi de, ölçek faktörü ve teknoloji farklarıdır” diyen Nalbant, Türk tekstil makine üreticileri olarak daha karmaşık olan dokuma ve iplik makinelerini üretemediklerini söyleyerek, bu durumu ortadan kaldırmak için doğru planlamaların yapılması gerektiğine işaret etti. Yabancı makine kullanımının azaltılması için yerli makinelerin geliştirilmesi ve tercih edilmesinin şart olduğunu ifade eden Nalbant, “2011’deki ITMA’da Türk tekstil makine üreticileri en büyük satışı Türk tekstil üreticilerine yaptılar. 2015’te de muhtemelen aynı durum olacak” dedi.

Dışa Bağımlı ve Fasonculuktan Kurtulmalıyız

Türkiye’nin bir tekstil ülkesi olduğunun altını çizen Nalbant, kriz dönemleri de dahil olmak üzere her dönemde tekstil makinelerine yatırım yapılacağını söyleyerek, “Türk tekstil sektörünün, dışa bağımlı ve fason üretici görüntüsünden kurtulması gerekiyor. Bunun için de, üretimde kullanılan tüm teknolojilerin geliştirilmesi ve üretilmesi yani kendi kaynaklarımızın doğru kullanılması zorunludur” diyerek, “2014’te kapasite kullanımımız yüzde 75, ihracatımız ise 157 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2023 yılı için belirlediğimiz 500 milyar dolar ihracat hedefimize ulaşmamız için bugünkü sanayi yatırımlarımızı 3 kat arttırmalıyız. Sanayi demek, üretim demektir, yani makine ve teknoloji demektir. Basit bir takım tezgahından örme ve iplik makinelerine kadar sektörde kullanılan makinelerde dışarıya bu kadar bağımlıyken, sanayimizin ileriye gitmesi mümkün değildir” değerlendirmesini yaptı.

Enerjiden sonra ikinci büyük ihracat kalemimiz olan makine sanayisi için her yıl 30 milyar dolarlık makine ithal ettiğimizi söyleyen Nalbant, ithalat gerçekleştirdiğimiz ülkelerin makine üreticilerine önemli destekler verdiğini belirterek, Bu firmaların kendi devletlerinden aldıkları destekler, finansmanlar bizden çok daha iyi. Bizlerin yaşadığı sıkıntıları yaşamadıkları için rahatlıkla makinelerini bize satabiliyorlar. Bizde ise ithalattan alınan vergileri avantaj olarak gören yöneticilerimiz var” dedi. Tüm bunlara rağmen yine de geleceğe umutla baktıklarını ifade eden Nalbant, daha iyi olabilmek için mutlaka devletin desteğine ihtiyaç duyduklarını belirtti.

Amerika Workshop

Ricahard Salvatore ise, TEMSAD olarak ABD’nin en yoğun tekstil kümelenmesinin olduğu Kuzey ve Güney Carolina arasında bulunan Charlotte’ta 5-9 Ekim tarihleri arasında düzenleyecekleri workshop hakkında üyelere bilgi verdi. En büyük makine ithalatçılarından birisi olan ABD’de düzenlenecek bu etkinliğin bilerek ITMA öncesinde olduğunu belirten Salvatore, etkinliğin sadece 20 firma ile sınırlı olduğunu belirtip, şimdiden 15 firmanın katıldığını söyledi. Devlet teşviği ile bu organizasyonu gerçekleştirdiklerini söyleyen Salvatore, ABD’de anlaştıkları bir halka ilişkiler şirketinin tanıtım çalışmalarını üstlendiğini belirterek, “Amerikan tekstil sektörüne Türk makinelerinin sunduğu avantajları tanıtacağız” dedi.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.