Tekstilci 'Temiz' Üretim İçin 160 Milyon Eoruluk Desteğin Peşinde

2017 yılında ‘Tekstilde Temiz Üretim’ projesini hayata geçiren Deniz Sanayi Odası, temiz üretime 160 milyon Euro fon ayıran Hollanda Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle bir araya geldi.

  30 Ocak 2020 09:03 Perşembe
Tekstilci 'Temiz' Üretim İçin 160 Milyon Eoruluk Desteğin Peşinde

Dünyadaki tekstil üreticilerinin en önemli gündem maddesi sürdürülebilirlik ve geri dönüşüm. Gelecekteki 10 yıl içinde temiz üretim yapmayan markalar, Avrupa Birliği (AB) başta olmak üzere dünya ülkelerine mal satamayacak. Bu gelişmeleri göz önüne alan Deniz Sanayi Odası (DSO) ve Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) 2017 yılında ‘Tekstilde Temiz Üretim’ projesini hayata geçirdi. Büyük Menderes Havzası’nda faaliyet gösteren tekstilcilerin çevreye duyarlı üretim süreçlerini benimsemelerini amaçlayan projeyle 2 yılda 6.5 milyon Euro yatırım yapıldı ve su tüketimi 2 milyon metreküp azaltıldı.

Amaç SIFIR Atıklı Üretim

DSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selim Kasapoğlu, bu başarıyı anlatması için Hollanda’nın Amsterdam kentinde düzenlenen “Uluslararası Su Haftası” etkinliğine davet edildi. Çalıştayda Türk tekstilcilerinin modern üretim yöntemlerini anlatan Kasapoğlu, “Bu çalıştaya temiz üretime 160 milyon Euro fon ayıran Hollanda Dışişleri Bakanlığı yetkilileri de katıldı. İleride amacımız sıfır atıklı üretim yapmak. Hollanda’daki bu görüşmeler düşük faizli ve uzun vadeli finans araçlarını Denizli ve ülkemize getirmek için iyi bir fırsat oldu” dedi.

2 Milyon Metreküp Su Tasarrufu

‘Tekstilde Temiz Üretim’ projesi kapsamında Denizlili ev tekstili, hazır giyim ve kumaş üreticileri, 6.5 milyon Euro’luk yatırım yaptı. Üretimde daha az enerji harcayan makine kullanılıp, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelindi. Kumaş boyama proseslerinde 1 kg kumaş için eskiden 10 litre harcanırken yeni proseslerle bu 1 ila 3 litreye geriledi. İlk etapta 7 firmanın katıldığı projeye 2 yılda 17 tekstil üreticisi katıldı ve 2 milyon metreküp su tasarruf edildi.

Yılda 25 Milyar Dolarlık İhracat

Dünyanın altıncı, Avrupa’nın ise üçüncü büyük hazır giyim üreticisi konumunda bulunan Türkiye, yılda 26 milyar dolarlık tekstil ve hazır giyim ihracatı yapıyor. Denizli, 1.5 milyar dolarlık ihracatıyla tekstil ve hazır giyimde önemli şehirler arasında yer alıyor. 10 yıl içinde temiz üretim yapmayan firmaların dünyaya mal satamayacağını belirten Kasapoğlu,  “Zara birçok mağazasında sürdürülebilir kumaşlarda üretilen kreasyonları için özel köşe oluşturdu. H&M keza öyle. Tüketiciler de bu tür ürünleri tercih ediyor. Dünya markalarının tedarikçisi olmaya devam etmek için sürdürülebilir üretime odaklanmalıyız” diye konuştu.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.