Tekstil ve Hazır Giyimin Hedefleri Denizli'de Konuşuldu

Hazır giyim, konfeksiyon, tekstil ve hammaddeleri sektörlerinde ihracat hedeflerinin masaya yatırıldığı 'Tekstil ve Hazır Giyim Sektörleri İstişare Toplantısı', Denizli İhracatçılar Birliği ev sahipliğinde gerçekleşti.

  01 Mart 2018 01:00 Perşembe
Tekstil ve Hazır Giyimin Hedefleri Denizli'de Konuşuldu

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) ev sahipliğinde, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin katılımı ile düzenlenen Tekstil ve Hazır Giyim İstişare Toplantısı’na; İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB) Başkanı Emre Kızılgüneşler, Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB) Başkanı Sami Konukoğlu, Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ATHİB)Başkanı Zeki Kıvanç, Akdeniz Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hayri Uğur, Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay, Uludağ Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) Başkanı Şenol Şankaya, Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD) Başkanı Ali Sami Aydın, Uludağ Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Şenol Şankaya, Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Hadi Karasu, Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (MHGF) Başkanı Hüseyin Öztürk de katıldı.

Hazır giyim, tekstil ve konfeksiyon sektörlerinde geçtiğimiz yılın performanslarına ilişkin değerlendirmelerin paylaşıldığı ve ihracat hedeflerinin konuşulduğu toplantıda, Bakan Zeybekci, yeni teşviklerin de müjdesini verdi.

Konuşmasında Endüstri 4.0 süreci ve elektronik ticaretin önemine vurgu yapan Bakan Nihat Zeybekci, “Şu anda yapmış olduğumuz ihracat alışkanlıklarımızın önümüzdeki beş yıl içerisinde çok büyük bir oranda yüzde 50 oranında değişeceğini gördük. Bir internet sitesi, e-ticaret sitesi 2016’da 18.8 milyar dolarlık satış yaparken 2017’de 25 milyar dolarlık satış yapmıştır. Seneye çok daha farklı rakamlar olacağını öngörüyoruz.” dedi.

Türkiye'nin 2017 yılında ihracatta, büyümede, istihdamda sağladığı başarının tesadüf olmadığına dikkati çeken Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü; “Çağı yakalayabilenler çağın içinde kalacak, çağı yakalayamayanlar ise çağın dışında kalacaklar. Dünya çok hızlı dönüşürken Türkiye’de çok hızlı dönüşmektedir. Çağı yakalama adına o boşluğu hükümet olarak kendimize hedef belirledik. Büyük ihtimalle Mart’ın sonunda açıklanacak olan büyüme rakamları yüzde 6.3-6.5 seviyesinde gelecektir. 2017’de 2016’ya göre düzenlemiş olduğumuz yatırım teşvik belgeleri rakam olarak yüzde 81 artmıştır. Bu, yalnızca kamunun değil sizlerin yani özel sektörün yatırımlarıdır.”

Tekstil Teşviklerinde Yeni Düzenleme

Konuşmasında tekstil, hazır giyim ve konfeksiyonla ilgili teşvik düzenlemeleri yapacaklarını da dile getiren Zeybekci, daha önce verilen teşvikleri güncelleyen, modernizasyon, yenileme ve kapasiteyle ilgili destekleri içine alan kombinasyonları yeniden hayata geçireceklerini bildirdi.

Verilen teşviklerle 2018 yılında Türkiye'de 100 milyar doların üzerinde özel sektör yatırımının yapılacağını kaydeden Zeybekci, "2017'nin mart ayının sonunda Türkiye, yüzde 6,5 büyüyecek dedik. Şimdi tekraren söylüyorum. 2018 yılında Türkiye'nin büyümesi yine tüm beklentilerin üzerinde bir performansta olacak. Yine bu ideal bir şekilde özel sektör yatırımlarıyla, üretim ve ihracatın net katkısıyla olacak." dedi.

Zeybekci, büyümede, ihracatta, yeni destekler ve teşviklerde tam gaz yola devam ederken enflasyonla da mücadele edeceklerini belirterek, "Özellikle aşırı oynak gıda fiyatlarının enflasyon üzerindeki etkisini minimize etmek için çok önemli bir paketi inşallah yakında Başbakanımız Binali Yıldırım'ın açıklayacak." sözlerine yer verdi.

İhracatın Lokomotifi Tekstil ve Konfeksiyon…

Toplantının önemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan TİM Başkan Vekili ve DENİB Başkanı Süleyman Kocasert ise şu sözlere yer verdi; “Sayın Bakanımız Nihat Zeybekci ve çok kıymetli başkanlarımızın katılımlarıyla Denizli'de düzenlediğimiz sektör kurulları toplantısında, yılın geri kalanını ve ilgili sektörlerin ihracat hedeflerini masaya yatırıyoruz. İnanıyorum ki, tekstil ve hazır giyim rakamlarımız yıl genelinde ülkemiz ihracatına önemli katkılar sunmaya devam edecek.”

Tekstil ve konfeksiyon sektörlerinin, dünya piyasalarında yaşanan olumlu havanın da etkisiyle rüzgarı arkasına aldığını ifade eden Kocasert, sözlerini şöyle sürdürdü; "2017 yılında artış trendi yakalayan tekstil ve hazır giyim sektörleri, performansını 2018 yılında da güçlü bir şekilde devam ettiriyor. Tekstil ve konfeksiyon sektörleri her ne kadar ayrı sektörler gibi görünse de aslında bir bütünün önemli ve adeta ayrılmaz iki parçası. Tekstil ve konfeksiyonun en önemli alt sektörlerinden biri ev tekstili. Ülkemiz dünya ticaretinden binde dokuz dolaylarında pay alırken ev tekstili sektörümüz, dünya ev tekstili sektöründen yaklaşık yüzde 3,5 pay alıyor. Ülkemizin gerçekleştirdiği yaklaşık 3 milyar dolarlık ev tekstili ihracatının hemen hemen yarısı ilimizden yapılıyor. 1,5 dolar olan kilogram başına ortalama ülke ihracatımız tekstil sektöründe neredeyse 8 dolar seviyelerinde. Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşmaya daha çok odaklanarak bu rakamı çok daha üst noktalara taşıma hedefindeyiz."

Denizli ihracatında tekstil ve konfeksiyonun önemli bir pay sahibi olduğunun altını çizen Kocasert, kentin bu alanda yıllık yaklaşık 1,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirerek ülke ekonomisine katkı sunduğunu, ihracat pazarı genişlerken ihracatçı sayısının da arttığını dile getirdi.

YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.