Tekstil İhracatçıları İran’a Çıkartma Yaptı

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Tahran’da düzenlediği toplantı ile tekstil yatırımcıları ile bir araya geldi

  04 Aralık 2015 09:09 Cuma
Tekstil İhracatçıları İran’a Çıkartma Yaptı

Son dönemde üzerine uygulanan sosyal ve ekonomik yaptırımların zayıflaması üzerine Avrupalı tekstil yatırımcıları İran’a yönelmişti. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Tahran'da düzenlediği toplantı ile yeni iş bağlantıları kurma yolunda önemli adımlar attı. Toplantı sonrası konuşan İTHİB Başkanı İsmail Gülle, ambargoların kalkmasından sonra iki ülke arasındaki iş birliğinin daha da artmasını ümit ettiğini söyledi. "İran bizim 5'inci büyük pazarımız" diyen Gülle, "Tercihli pazar çalışmasının tekstil sektörüne katkılarıyla bu büyümekte olan pazarda ciddi bir gelişme içerisindeyiz. Bu sene diğer ülkelerde tekstil olmak üzere çeşitli alanlarda ihracatımızda düşüş yaşamamıza rağmen, burada artı sağladığımızı söyleyebilirim" dedi.

Pazar Avantajımızdan Yararlanmak İstiyoruz

"İran, ticaretimizin artı verdiği ülkelerden biridir. İran'da son gelişmelerden sonra  ortaya çıkacak avantajlarla birlikte pazarda yerimizi almak istiyoruz. Ülke ve komşuluk ilişkisi avantajını kullanmak istiyoruz. Bu iki yakınlığı kullanma konusunda hem bizim hem de İranlı arkadaşlarımızın talepkar olduğunu biliyoruz. Biz buraya geliş gidişlerimizde bununla ilgili çok dönüş almıştık. Aralarında İran'a ilk defa gelen yaklaşık 50 iş adamıyla birlikte görüşmeler yapmak üzere Tahran'a gelmiş bulunuyoruz” diyen Gülle, "Şu ana kadar bizden yardımlarını esirgemeyen sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakanımıza teşekkür ediyorum. Bundan sonraki süreçte iki ülke arasında bankacılık sistemimizin çok daha doğru çalışmasını sağlayacak düzenlemelerin yapılmasına ihtiyaç var. Bu yönden İran'a önemli görevler düşüyor" şeklinde konuştu.

İranlılar Çok Hevesli

Türkiye’nin altyapısını güçlendirebilirse 7 milyar dolarlık İran pazarına önemli bir konuma yükseleceğini söyleyen Gülle, “Şu an tekstil olarak bu ülkeye 9 ayda 300 milyon dolara yakın ihracatımız var. Yıl sonuna kadar 400 milyar dolara çıkacaktır. Bu önemli bir rakam ve geçen seneye göre yüzde 20’nin üstünde. Türkiye'nin ihracatındaki payı da gittikçe artmakta. Bu açıdan bizim bu süreci katlayarak götürme imkanımız bulunuyor. Bunu gerçekleştirebileceğiz. Özellikle tercihli ticaret anlaşması bu ihracatın artmasına önemli katkı sağladı. Bundan sonraki süreç yüksek gümrük vergilerinin azalmasıyla olacaktır. Burada hazır giyim sektöründe ciddi bir gelişmenin olduğunu gördük. Çok istekli ve heyecanlı İranlı iş adamı portföyü görmek bizi çok mutlu etti” dedi.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.