Sürdürülebilirlik ve Yeşil Pazar Bursa’da Tartışıldı

UTİB tarafından tarafından düzenlenen ‘Tekstil Terbiye Sektöründe Sürdürülebilir Üretim’ seminerlerinde, çevreci ve yenilikçi tekstil süreçleri ile Yeşil Pazar konuları masaya yatırıldı.

  20 Mart 2013 03:37 Çarşamba
Sürdürülebilirlik ve Yeşil Pazar Bursa’da Tartışıldı

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) ‘Tekstil Terbiye Sektöründe Temiz Üretim İçin Örnek Modellerin Oluşturulması’ projesi kapsamında, ‘Tekstil Terbiye Sektöründe Sürdürülebilir Üretim’ başlıklı seminer gerçekleştirdi. KOSGEB desteği ile iki seans halinde yapılan etkinlik Uludağ İhracatçı Birlikleri hizmet binasında organize edildi. Seminerlerin proje danışmanları arasında Bursa Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şule Altun, Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Kanık ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Uzmanı Zerrin Leblebici yer aldı. Uzmanlar,  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2011 Aralık ayında yayınlanan Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol Tebliği’nin sektöre getirdiği yükümlülükler hakkında önemli bilgiler verdi.

Bu zorunlulukların avantaj ve dezavantajları konusunda önemli açıklamalar yapan konuşmacılar,  Mevcut En İyi Tekniklerin (MET) örnek uygulamaları ve tebliğin Yeşil Pazarda (Green Marketing) nasıl fırsata dönüştürülebileceği hakkında da sunumlar gerçekleştirdi. Seminerin açılışında konuşan Bursa Tekstil ve Konfeksiyon Ar-Ge Merkezi’nden (BUTEKOM) Tekstil Yüksek Mühendisi Şengül Teke, ‘Tekstil Terbiye Sektöründe Temiz Üretim İçin Örnek Modellerin Oluşturulması’ projesinin detayları hakkında bilgiler verdi.

Yeşil pazarın sunduğu fırsatlar, dünya piyasalarında çevresel etki farkındalığı ve yeşil pazara yönelim konularında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Şule Altun da, ayrıca dünya yeşil pazar hacmi, tekstil ürünlerinin çevresel etkileri ve çevresel etki değerlendirmesinde kullanılan ‘Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi’ konularını katılımcılarla paylaştı. Son araştırmalara göre yeşil pazar hacminin 3,2 trilyon sterlin olduğunu ve her yıl yüzde 4 oranında arttığını belirten Altun, günümüzde Amerikalı tüketicilerin yüzde 40’ının, Avrupa tüketicisinin de yüzde 50’sinin yeşil ürünlere önem verdiğini ifade etti.

Seminerde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Uzmanı Zerrin Leblebici ise, tebliğ mevzuatının uygulamaları hakkında önemli bilgiler verdi. Konu ile ilgili açıklama yapan bir diğer isim ise Prof. Dr. Mehmet Kanık oldu. Tebliği firmalar için çok iyi bir fırsat olarak nitelendiren Kanık, bu kapsamda uygulanması gereken MET’lerin tesis içindeki genel uygulamaların yanında, yeşil üretim teknolojisindeki güncel gelişmelerle nasıl daha verimli uygulanabileceği konusunda açıklamalar yaptı. Kanık, uygulanan MET'lerle birlikte elde edilen olumsuz çevresel etkilerin yanında, enerjiden ve hammaddeden kazanç sağlanarak üretim verimliliğinin arttırıldığını ifade ederek sözlerini tamamladı.

 


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.