Sektör Eleman Bulmak İçin Çözüm Arıyor

İhracatta diğer sektörlere oranla daha fazla artı veren tekstil, hazırgiyim ve deri sektörleri aynı zamanda istihdam alanında da büyük önem taşıyor.

  15 Eylül 2012 20:59 Cumartesi
Sektör Eleman Bulmak İçin Çözüm Arıyor

Kapasite artışı ile birlikte tekstil ve hazırgiyim sektörlerinin yaşadığı kalifiye eleman sıkıntısı dikkatleri bu alana yöneltti. Türkiye Giyim Sanayiciler Derneği (TGSD) ile Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) sektörün işçi bulma sorunu ve çözüm yollarını masaya yatırdı. TGSD Başkanı Cem Negrin toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin istihdama en fazla katkısı olan hazır giyimin şu an eleman bulmakta zorluk çektiğini söyledi. Her alanda eleman sıkıntısı yaşadıklarını kaydeden Negrin yetiştirdikleri elemanların hizmet sektörüne geçtiğini belirtti.

 

Sektörün ülke istihdamına yaptığı büyük katkının zaten ortada olduğunu ifade eden Negrin, hazırgiyimciler olarak satışlarda kırdıkları rekorları, istihdama da yansıtmak istediklerini açıkladı. Negrin; “Fakat bununla birlikte eleman bulmakta zorlanıyoruz. Uzakdoğu’nun yüksek fiyat politikası nedeniyle Avrupalı markalar artık bize yöneliyor. Türkiye’ye verilen siparişler hızla artıyor. Dolayısıyla bizim eleman arayışlarımız çok yoğun boyutta. Bu noktada İŞKUR ile birlikte hareket etmeye hazırız” dedi.

İstihdamın %7.4’ünü Hazırgiyim ve Tekstil Karşılıyor


Sanayideki toplam iş gücünün yüzde 18.6 olduğunu, tekstil sektöründe çalışanların bu rakamın yüzde 30’una denk geldiğini söyleyen İŞKUR İstanbul İl Müdürü Muammer Coşkun yaptığı sunumda önemli bilgiler verdi. Coşkun, TÜİK verilerine göre tekstil ve hazırgiyim sektörünün toplam istihdamın yüzde 7.4’ünü karşıladığını dile getirdi. Coşkun sözlerine şöyle devam etti; “Kayıtdışı istihdam ile birlikte 1,5 milyon kişi tekstil, giyim, deri ile ilgili ürünlerin imalatında çalışıyor. Sektörünüz aslında iş arayanlar için umut kapısı. Bizim kayıtlarımıza göre iş arayan 300 bin kişi bulunuyor. Hazır giyim sektörüne iş arayan 300 bin işçiyi, İŞKUR olarak biz sağlarız.”

 

 

Coşkun, İşgücü Yetiştirme Krustları adı altında eğitim faaliyetleri düzenlediklerini belirtti. Coşkun; “Modelistlik, stilistlik, perakendecilik gibi hazır giyim sektörü için 60 alanda Milli Eğitim Bakanlığı onaylı kurs düzenliyoruz. Ayrıca kurslara katılanlara cep harçlığı da veriyoruz” dedi.

 

 


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.