Osmanbey İhracatta 69 İli Geride Bırakıyor

Osmanbey Tekstilci İş Adamları Derneği (OTİAD) Yönetim Kurulu Başkanı İlker Karataş, 2017 yılı hazır giyim ihracatında, Osmanbey’in birçok ili geride bıraktığını dile getirdi.

  10 Nisan 2018 01:00 Salı
Osmanbey İhracatta 69 İli Geride Bırakıyor

Osmanbey Tekstilci İş Adamları Derneği (OTİAD), kurulduğu 1999 yılından bu yana, Şişli ilçesi başta olmak üzere İstanbul genelinde tekstil, hazır giyim sektörü ve yan sanayi alanında faaliyet gösteren iş insanlarını üyeleri arasında bulunduruyor.

Üyelerinin ticari faaliyetlerinde en önemli destekçilerinden biri olarak yer alan OTİAD, tekstil ve hazır giyim sektöründe Osmanbey bölgesinden yapılan ihracatın günümüzde birçok büyük kenti geride bırakmasında önemli bir katkıya sahip.

Derneğin faaliyetleri ve sektördeki gelişmeler hakkında yayın grubumuza özel bilgiler paylaşan OTİAD Yönetim Kurulu Başkanı İlker Karataş,  dernek ile ilgili şu açıklamalara yer verdi; “1999 yılında kurulmuş bölgesel ve sektörel bir sivil toplum kuruluşu olan OTİAD’ın, 700 üyesi bulunuyor. İlk önce sadece Şişli ilçesinden tekstil ve hazır giyim sektörü ile yan sanayisi kapsamında iştigal eden iş insanlarını  üye olarak kabul ederken tüzüğünde yaptığı değişiklik ile bu sektörlerle bağlantılı işkolları (mali müşavirlik, hukuk müşavirlik, tasarımcı-modelist, patent vb.) ile iştigal eden İstanbul genelinden iş insanlarını da bünyesine üye kabul etmeye başladı. OTİAD misyonu ve vizyonu gereği bölgesi ve sektörü ile ilgili genel menfaatlerine uygun resmi, yarı resmi ve özel tüm kurum ve kuruluşlar ile yakın temas ve ilişki içindedir. Yıllar için de kısa zamanda kendi içinde kurumsallaşmasını tamamlayarak sektörel kapsamda özellikle tüm üyelerinin ve bölgesinin vizyonel anlamda aydınlanması ve önünün açılmasına yönelik (fuar organizasyonları, kurumsal ve mesleki eğitim çalışmaları, istihdam ve çalışma hayatı, insan kaynakları, çevre  ve güvenlik düzenlemeleri gibi)birçok alanda başarılı çalışmalara imza attı ve bu çalışmaları geliştirilerek hizmetlerine devam ediyor.”

Osmanbey’in İhracatı Artıyor

Osmanbey’in Türk hazır giyim sektörü için özel bir konumda yer aldığını belirten Karataş, hazır giyim, yan sanayi ve aksesuar üretim ve ihracatı bakımından bölgenin önemini şu sözlerle açıkladı; “Osmanbey potansiyel olarak hızla kayıtlı ve resmi ihracata temayül eden bir özellik gösteriyor. 90'lı yılların ortalarına kadar ağırlıklı olarak toptancı bir piyasa özelliği ile Anadolu hazır giyim esnafının tedarikçisi konumunda iken Zeytinburnu (Deri sektörü), Laleli ve Osmanbey olarak (daha sonraları Merter)Doğu Avrupa, Balkanlar, Rusya Federasyonu Kafkaslar ve Türki Cumhuriyetle’e Yolcu Beraberi Ticaret (Bavul Ticareti) kapsamında üretim ve pazarlamasını yoğunlaştırdı. Bu durum 2015’lere kadar dalgalı bir şekilde devam etmesine rağmen 2018 Türkiye’si gerçeklerine geldiğimizde başta Osmanbey olmak üzere anılan ticari bölgelerden Bavul Ticareti neredeyse üçte bire düşmüştür. Bu düşmeye paralel olarak kayıtlı ve resmi kapsamda yapılan ihracat oranları ise artmaya devam ediyor.”

140 Ülkeye İhracat

TİM kayıtlarına göre Osmanbey ve çevre bölgelerden 140 ülkeye 1.494 milyon/dolar tutarında ihracat yapıldığı bilgisini paylaşan Karataş, “Osmanbey ihracatta Türkiye’nin önde gelen bölgelerinden biri. 2017 yılı hazır giyim ihracatında, İstanbul’un yüzde 9.18’i, Türkiye payının ise yüzde 5.94’ü bölgemizden gerçekleştirildi. Mütevazi olmadan övünerek ifade etmeliyiz ki Osmanbey’in ihracat rakamları 69 ilimizin rakamlarından fazladır. Hedefimizde 2023 yılı sonunda bölgemizden 5 kıtaya 5 milyar dolar ihracat yapmak bulunuyor.” sözlerine yer verdi.

Osmanbey bölgesinden ağırlıklı olarak İran, Türki Cumhuriyetler, Orta Doğu Ülkeleri, Arap Yarımadası, Kuzey Afrika ve Orta Afrika ülkelerine ihracat  yapıldığını vurgulayan Başkan İlker Karataş, yurt dışında katıldıkları etkinlik ve fuarların bu alanda önemli bir etkisi olduğunu kaydetti.

2018 yılında da yeni pazarları takip etmeyi sürdüreceklerini belirten Karataş, “Klasik ve geleneksel pazarlardan yeni pazarlara açılmak, Osmanbey‘inde öncelikli hedefleri arasındadır. Bu konuda İHKİB’in yurtdışında Türkiye adına milli katılımını organize ettiği tüm sektörel fuarların ağırlıklı katılımcılarının geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi yine Osmanbey’den olması için OTİAD tarafından tavsiyelerimize devam edeceğiz. Yine İHKİB’in organize ettiği alım heyeti ve ticaret heyeti programlarını üyelerimize duyurarak katılımlarını teşvik etmeyi sürdüreceğiz.” sözlerine yer verdi.

Fashionist Sektörün En Büyük Moda Fuarı Olmaya Aday

OTİAD’ın en önemli etkinliklerinden biri olan Fashionist Abiye, Gelinlik ve Damatlık Fuarı, beşinci kez gerçekleştirilmeye hazırlanıyor. Fashionist ile ihracatın itici gücü olan tekstil ve hazır giyim sektörüne büyük bir moda fuarı kazandırmayı hedeflediklerini kaydeden Karataş, “Yaptığımız en önemli çalışmalardan biri de geçtiğimiz 4 yıl boyunca organize ettiğimiz uluslararası nitelikli Fashionist Abiye, Gelinlik ve Damatlık Fuarı oldu. Bu fuarı başarılı bir şekilde organize ederek bölgemizin yanı sıra ülkemiz ticaret ve ihracat potansiyeline çok önemli katkılar sağladık. Hayalimiz Fashionist ile sektörümüze büyük bir moda fuarı kazandırmak.” dedi.

Son olarak Osmanbey’in markalaşma, tasarım ve kurumsallaşma gibi kavramları özümsemiş dinamik ve üretken firma sahiplerinin var olduğu bir bölge olduğunu sözlerine ekleyen Karataş, “Osmanbey penceresinden baktığımızda burası kırk yıllık bir ticaret kültürü olan ve sektörün en önemli vitrinidir. Dünyada moda hızla değişim gösteriyor, dolayısıyla fast fashion dediğimiz üretim anlayışının yegane merkeziyiz. Burada dünya ile eş zamanlı bir takip ve üretim söz konusu. Ulusal ve uluslararası birçok marka bölgemizden çıkıyor. Amacımız daha fazla marka ile daha katma değerli ürünler yapmak.” açıklamalarına yer verdi.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.