Örme Kumaşın İhracat Payı Artıyor

Örme Sanayicileri Derneği Başkanı Fikri Kurt, örme sektörünün 2023 yılı hedefinin 2,5 kat büyüyerek 3,5 milyar doları yakalamak olduğunu açıkladı.

  08 Kasım 2013 20:57 Cuma
Örme Kumaşın İhracat Payı Artıyor

Örme Sanayicileri Derneği (ÖRSAD) Başkanı Fikri Kurt, Türk örme kumaş sektörünün 2023 yılı hedeflerini açıkladı. Başkan Kurt, Türk örme kumaş sektörünün 2011 yılında dünyaya 165 bin ton örme kumaş satarak 1,3 milyar dolar, 2012 yılında ise 196 bin ton örme kumaş karşılığında 1,4 milyar dolar döviz girdisi sağladığını belirterek, sektörün bu ihracat hedefine 10 yıl içinde rahatlıkla ulaşacağını söyledi.

2008 yılından beri etkisi devam eden dünyadaki ekonomik krize rağmen Türkiye’nin yuvarlak örgüden mamul örme kumaş ihracatının her yıl 100 ila 200 milyon dolar arasında arttığının altını çizdi. ÖRSAD Başkanı konuşmasında “Örme kumaş ihracatımız her yıl ortalama 150 milyon dolar artıyor. Makine parkurumuz ise her yıl ithal edilen 1000 yeni makineyle daha da büyümektedir. Dolayısıyla sektörümüzün ihracattaki büyümesini gelecek 10 yılda aynı hızda sürmesi halinde 3,5 milyar dolarlık hedefi rahatlıkla yakalayabilecek.” ifadelerini kullandı.

Türk Örme Sektörü Sayılı Ülkeler Arasında

Türk örme sektörünün toplam 18 binin üzerinde makine parkuruyla örme kumaşta dünyanın sayılı ülkesinden biri olduğuna vurgu yapan ÖRSAD Başkanı, bu kapasite ile Türkiye’nin Çin’den sonra en fazla makine parkuruna sahip ülke olduğunu dile getirdi. Kumaş kalitesi bakımından Türkiye’nin Çin’den daha önde olduğunu söyleyen Başkan Kurt, “Türkiye’nin her ne kadar makine sayısı bakımından Çin’in gerisinde olsa da sahip olduğu teknolojinin yeni ve modern olması sayesinde kumaş kalitesi ve ihraç edilen kumaşların kilogram satış fiyatlarının Çin’den yüzde 60 daha iyi konumdadır. Bu gerçeği Avrupa Birliğinin resmi istatistik bürosu Eurostat verilerinde görebiliyoruz.” diye konuştu.

Türkiye, Çin’ den Daha Fazla Kumaş Satıyor

‘’2012 yılında gerçekleştirdiği 196 bin ton örme kumaşın yüzde 37’sini Avrupa Birliği ülkelerine satan Türkiye, bu pazara 2012 yılında 73 bin ton örme kumaş satmıştır.’’ İfadelerine de yer veren Kurt, “Bu ihracatın parasal karşılığı 427 milyon Euro’dur. Pazardaki en önemli rakibimiz olan Çin ise aynı dönemde toplam 84,5 bin ton tutarında örme kumaş satmış, döviz geliri olarak ancak 294,2 milyon Euro elde edebilmiştir. Türkiye’nin AB ülkelerine gerçekleştirdiği örme kumaş ihracatında ortalama satış fiyatı kilogramda 5,8 Euro iken Çin’in 3,5 Euro’dur. Yani Türkiye, Çin’e göre, yüzde 60 daha pahalı kumaş satmaktadır.” dedi.

Örme sektörünün 2023 yılı hedefleri hakkında ÖRSAD Başkanı son olarak, Türkiye’nin tekstil ve tekstil ürünleri ihracatında 2023 yılı için ihracat hedefinin 20 milyar dolar olduğunu, örme kumaşın ihracat payının ise yüzde 17,5’ler seviyesinde seyrettiğine vurgu yaptı.

 

 


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.