MHGF ve TEMSAD’tan Tekstil Üreticileri İçin Önemli İşbirliği

TEMSAD ve MHGF, yerli tekstil üreticilerinin kullandığı makinelerde dışa bağımlılığın azaltılarak ülke ekonomisine katkı sağlanması için işbirliği protokolü imzaladı.

  18 Ocak 2017 10:00 Çarşamba
MHGF ve TEMSAD’tan Tekstil Üreticileri İçin Önemli İşbirliği

Üretim ve ihracatta Türkiye’nin öncü sektörü tekstil ve hazır giyimde verimliliğin arttırılması, yerli makine ve aksesuarları kullanımının teşvik edilmesi için Tekstil Makine ve Aksesuar Sanayicileri Derneği (TEMSAD) ile Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (MHGF) önemli bir işbirliğine imza attı.  Basın mensuplarının da katılımıyla Okan Tekstil binasında gerçekleştirilen imza töreninde TEMSAD Yönetim Kurulu Üyeleri ve MHGF Yönetim Kurulu’ndan isimler de hazır bulundu.

MHGF Başkanı Hüseyin Öztürk ve TEMSAD Başkanı Adil Nalbant tarafından imzalanan protokol ile makine üretiminde Endüstri 4.0 dönüşümün sağlanması, verimliliğin artırılması ve ileriye dönük yerli makine & aksesuarlarının üretimi konusunda Türkiye’nin makinede dışa bağımlılığını azaltılması hedefleniyor.

Makinede İthalata Bağımlılığımızı Ortadan Kaldırmak İstiyoruz”

MHGF ve TEMSAD işbirliğiyle başlatılan sürecin ülke ekonomisine önemli bir katkı sunacağını belirten MHGF Başkanı Hüseyin Öztürk, Türkiye’nin 2016 ihracatının yaklaşık 142 milyar Dolar olduğunu kaydetti. Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü, “Bunun yaklaşık 25 milyar Dolar’ı tekstil ve hazır giyimdir. Ardından 23,9 milyar Dolar ile otomotiv, 13,9 milyar Dolar ile kimyevi maddeler sektörleri gelmektedir. Özkaynağıyla hareket eden bir sektör olarak birinciliğimizi korumaktayız. Üretimde, ihracatta, istihdamda böylesine önemli bir sektörün makine ithalatı 2014 yılında 2.2 milyar Dolar, 2015 yılında ise 1.3 milyar Dolar civarındadır. TEMSAD ile yaptığımız bu işbirliğiyle bir taraftan tekstil ve hazır giyim ile birlikte diğer imalat sektörlerinin de makine ihtiyaçlarını yerli üreticilerden karşılamasına dikkat çekmek, diğer taraftan bu alanda ithalata bağımlılığımızı ortadan kaldırmak ve yerli makine üretimini desteklemek istiyoruz.”

Açık inovasyonla her iki sektörün bir araya gelerek, birbirlerinin ihtiyaçlarını daha net bir şekilde anlamalarına zemin hazırlayacaklarını söyleyen Öztürk, “Özellikle Endüstri 4.0’a geçiş için dönüşüm sürecini başlatmayı amaçlıyoruz.” dedi.

Yerli Tekstil Sanayicilerinin İhtiyacı Olan Makineler Üretilecek

TEMSAD Başkanı Adil Nalbant ise, öncelikle yerli tekstil sanayicilerinin ihtiyacı olan tekstil makinelerinin üretilmesi için hızlı adımların atılması gerektiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü; “Sektörün makine ihtiyacının yüzde 80’inin dışarıdan alındığı bir tekstil ülkesinde bu işbirlikleri ve doğru planlama oldukça önemli. Yerli makine üreticilerimiz ithal edilen makineleri üretebilecek kabiliyet ve yeterliliğe sahip. Ayrıca tekstil sektöründe iki yıldır ertelenen yatırımlar var. Bunlar gerçekleşmeye başlayacak ve önümüzdeki beş yılın en parlak sektörü tekstil olacaktır.”

Kamu kurumları ve üniversitelerle işbirliğinin de geliştirileceği süreçte, MHGF tarafından tespit edilen farklı branşlardaki firmalara inceleme gezileri düzenlenerek sektörün taleplerinin toplanması ve bu doğrultuda TEMSAD ile çözüm üretilerek amaca ulaşılması öngörülüyor.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.