MEM Endüstrileri: Büyümede Yavaşlama

İsviçre mekanik ve elektrik mühendisliği endüstrileri (MEM endüstrileri) açısından veriler olumlu.

  27 Aralık 2018 00:00 Perşembe
MEM Endüstrileri: Büyümede Yavaşlama

İsviçre mekanik ve elektrik mühendisliği sektörlerindeki (MEM endüstrileri) satışlar, 2018 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yıla göre % 8,5 arttı. İlk dokuz aylık dönem baz alınarak, MEM sektörlerindeki satışlar, önceki yıla kıyasla % 13,6 oranında artış gösterdi ve büyük şirketler, KOBİ'ler bu gelişmeden eşit olarak faydalanıyor. Ocak-Eylül 2018 döneminde, üçüncü çeyrekte yavaşlayan büyüme hızına rağmen yeni siparişler de yıl içinde % 13 artış gösterdi. Bir önceki yılın aynı çeyreğiyle karşılaştırıldığında, yeni siparişler % 6 düştü. MEM şirketleri arasındaki kapasite kullanımı 2018'in üçüncü çeyreğinde % 91'e ulaştı ve bu rakamlar % 86.4'lük uzun vadeli ortalamanın oldukça üzerinde. KOF tarafından yayınlanan en son rakamlara göre, bu oranlar Ekim 2018'de neredeyse % 92,1 oranında sabitlendi. MEM endüstrilerindeki iyi işletme performansı da istihdam seviyelerinde etki yarattı. 2018 yılının ilk altı ayında, çalışan sayısı önceki yıla göre 5,300 artarak 317.500'e yükseldi.

İhracat: Tüm Pazarlarda Büyüme

İsviçre Gümrük İdaresi'nden alınan rakamlara göre, MEM endüstrilerinin mal ihracatı, 2018 yılının ilk dokuz ayında yıllık % 6,1 artış kaydetti. Toplam ticari değer 51,7 milyar CHF seviyesindedir. İhracat tüm önemli satış bölgelerinde büyümüştür. ABD'ye yapılan mal ihracatı %10,8 artmıştır ve AB %6,9 oranında artışla iyi bir performans sergilemiş ve Asya'ya yapılan ihracat da %0,9 oranında arttı.. Bireysel ürün segmentlerine bakıldığında, metal sanayi ihracatı % 8,9, hassas ekipman ihracatı % 8,1, makine imalatı ihracatı % 6,3, elektrik / elektronik ihracatı % 6 oranında artmıştır. Buna karşın, 2018'in üçüncü çeyreği yalın olarak ele alınırsa, ihracat artışında da kontrol edilebilir bir yavaşlama söz konusudur

İşletme Trendi’nde Olası Denge

Yeni siparişler 2018 yılının üçüncü çeyreğinde 2017 yılının aynı dönemine kıyasla hafif bir düşüş gösterse de, İsviçre MEM endüstrilerindeki koşullar hala memnuniyet edici. Ancak; yeni sipariş endeksi incelendiğinde, nispeten yüksek seviyelerde kaldıkları görülebilir. Bununla birlikte, ABD hariç olmak üzere, önemli satış pazarlarındaki ekonomik eğilim, büyüme momentumundaki yavaşlamaya işaret ediyor.

Swissmem Başkanı Hans Hess, mevcut durumu şu şekilde değerlendirdi: “MEM endüstrilerinin performansı, her ne kadar iktisadi eğilim nedeniyle önümüzdeki birkaç ay içinde dengeleneceğini tahmin etsem de katı.” Bu değerlendirme aynı zamanda MEM endüstrilerindeki işletme sahiplerinin beklentilerini de karşılamaktadır. Ekim 2018'de yapılan Swissmem anketine göre, şirketlerin % 49'u önümüzdeki 12 ay boyunca yurt dışından artan bir sipariş seviyesi öngörüyor: % 30'luk önemli artış siparişlerin artması beklentisindedir. Ancak, siparişlerde düşüş bekleyenlerin oranı da % 13'ten % 21'e yükseldi.

Kişisel-karar Girişimlerine Hayır

25 Kasım 2018'de İsviçre seçmenleri, Kişisel-karar Girişimi'ne (SBI) karar verecekler. Bu, önemli satış pazarlarına kolay erişimi garanti eden çok sayıda uluslararası anlaşmayı tehlikeye sokan MEM endüstrileri ile ilgilidir. “Benim için anlaşmalara uyduğumu söylemeye gerek yok. İster iş ortağı olsun, ister hükümet olsun; diğer tüm taraflardan da aynısını bekliyorum ”dedi, Hans Hess. SVP İsviçreli Halk Partisi'nin SBI girişimi, işleri doğal şekilde yapma yolunu engellemeyi amaçlıyor. Hans Hess, “Hukukun üstünlüğüne tabi bir ülke ve bir ihracatçı ulus olarak, İsviçre bunu göze alamaz” dedi. Swissmem Konseyi bu nedenle SBI'ya “hayır” demeye karar verdi.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.