İtalyan Makinecilerin Küresel İhracattaki Payı Artıyor

İtalyan tekstil makine üreticilerinin çatı örgütü ACIMIT, 2.4 milyar Euro’luk toplam değer üretmenin yanı sıra İtalyan tekstilcilere yön vermeye devam ediyor.

  10 Temmuz 2013 22:45 Çarşamba
İtalyan Makinecilerin Küresel İhracattaki Payı Artıyor

Global arenada İtalyan tekstil makineleri üreticilerinin tanıtım ve teşvik faaliyetlerini yürüten ACIMIT (İtalyan Tekstil Makineleri Üreticileri Birliği), tekstil sektöründeki çalışmalarında hız kesmiyor. Kar amacı gütmeyen birlik, yaklaşık 130 ülkede faaliyet gösteren tekstil firmaları ile 2.4 milyar Euro’luk toplam değer üretiyor. Birliğin yapısı ve faaliyetleri hakkında Tekstil Dünyası Yayın Grubu’na açıklamalarda bulunan ACIMIT Direktörü Federico Pellegata, ACIMIT olarak İtalyan tekstil makine üreticilerinin çalışmalarını küresel piyasada desteklemeye devam edeceklerini söyledi. İtalyan tekstil makine sektörünün 2.007 milyar Euro ihracat rakamı ile birlikte 2012 yılında toplam 2.417 milyar Euro ciroya ulaştığını belirten Pellegata, küresel ihracatta da İtalya’nın payının yüzde 10,5 olduğunu dile getirdi.

ACIMIT’e üye şirketlerin, ihracatının Asya (yüzde 45) ve Avrupa (yüzde 35) odaklı olduğunu vurgulayan Pellegata, 2013 yılının ilk üç ayında yurtdışı satışlarının 379 milyon Euro olduğuna dikkat çekti. 2012 yılının aynı dönemine göre yüzde 3 azalma olduğunu sözlerine ekleyen Pellegata, makine satışları ile ilgili olarak; “ 2012 yılında satış anlamında iplik makineleri yüzde 27, aksesuar ve yardımcı makineler yüzde 25, terbiye makineleri yüzde 22 ve örme makineleri de yüzde 14 şeklinde gerçekleşti. Tabi bu alanda Avrupa’da görülen krizinde etkisi var. Kriz açıkçası bizim sektörümüzü etkiledi. Birçok ülkede makinelere olan taleplerde yavaşlama oldu. Ancak biz de dernek olarak Çin, Hindistan, Etiyopya, Moğolistan ve Özbekistan gibi ülkelerde daha da etkin girişimlerde bulunduk” dedi.

‘Türkiye’nin En Önemli Üçüncü Tedarikçisiyiz’

Çin, Türkiye ve Hindistan’ın İtalya için önemli pazarların başında geldiğini aktaran Pellegata, 2012 yılında bu üç piyasanın, İtalya’nın yurtdışına sattığı makinelerin yüzde 36’sını temsil ettiğini belirtti. Pellegata; ”Son beş yılda, Türkiye, İtalyan tekstil makineleri ihracatında en fazla büyüyen ülke oldu. 2008-2012 yılları arasında yüzde 20’lik büyüme yakalayan Türkiye’ye 189 milyon değerinde ihracat yaptık. Bunun yanında 2013 yılının ilk çeyreğinde geçen senenin aynı dönemine göre satışlarımız yüzde 16 arttı. BM verilerine göre İtalya, Almanya ve Belçika’nın ardından Türkiye’nin en önemli üçüncü tedarikçisi konumunda yer alıyoruz. Bütün bunları göz önüne aldığımızda 2012 yılında Türkiye’deki pazar payımız yüzde 14 oldu. Sektörel anlamda ise İtalyan makine üreticileri, Türkiye pazarında terbiye makineleri sektöründe birinci, dokuma sektöründe ise ikinci sırada yer alıyor” diye konuştu.

Türkiye’deki tekstil ve hazır giyim sektörünün yapısına da değinen Pellegata, sözlerini şu şekilde sonlandırdı; “ Türk tekstil ve hazır giyim sektörü, diğer ülkelerle karşılaştırıldığında yetenekli iş gücü, ileri teknoloji ve modernize bir yapıya sahip. Açık söylemek gerekirse Çin, Hindistan ve Bangladeş üretim maliyetleri açısından Türkiye’den farklı ancak bizim vurgulamamız gereken Türk tekstil üreticilerinin Asya ülkelerinden daha farklı olduğudur. Bunun nedeni de Çin ve Hint piyasalarındaki belirsizliktir. Yılın ilk çeyreği için baktığımızda dokuma makinelerindeki yüzde 40 ve örme makinelerindeki yüzde 50 güçlü artışın da desteği ile birlikte Türkiye’deki satışlarımızın yüzde 26 arttığı görülüyor. Ancak Çin ve Hint pazarları için görünen makroekonomik resim hala iç açıcı görünmüyor.”

ACIMIT’ta Görev Değişimi

24 Haziran 2013 günü düzenlenen ACIMIT Genel Kurul Toplantısı’nda başkanlık el değiştirdi. Dört yıldan beri başkanlık görevini sürdüren Sandro Salmoiraghi’nin yerine seçilen Raffaella Carabelli, yeni görevi için çalışmalara hazır olduğunu belirtti. Yeni yönetim kurulu ise şu şekilde oluştu; Başkan Raffaella Carabelli, Başkan Yardımcıları Adele Lonati, Andrea Piatelli ve Flavio Tonello.

ACIMIT’ten Etiyopya’ya Ziyaret

İtalyan tekstil ve makine üreticileri, tekstil ve hazır giyim alanında büyüme potansiyeline sahip olan Etiyopya’ya seyahat gerçekleştirdi. 1-4 Temmuz 2013 tarihlerinde gerçekleşen ziyaret, İtalyan Ticaret Tanıtım Ajansı ve ACIMIT tarafından düzenlendi. İtalya’nın tekstil makine sanayi ve yerel tekstil ve konfeksiyon sektörü arasındaki temasları güçlendirmek amacı ile düzenlenen etkinlikte önemli görüşmeler sağlandı. Etiyopya’nın başkenti Addis Abeba’da gerçekleştirilen programa; Bianco, Corino, Fadis, Marzoli, Mesdan, Reggiani, Savi ve Stalam firmaları katıldı.

Etiyopya, 2004-2010 yılları arasında GSYH’da (Gayri Safi Yurtiçi Hasıla) yüzde 11 büyüme ile dikkat çekiyor. Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri arasında yer alan ülkenin 2012 yılındaki büyümesi ise yüzde 7 olarak gerçekleşti. 2013 yılındaki büyümenin de yine yüzde 7 seviyesinde kalması beklenen Etiyopya’da hükümet, sanayinin geliştirilmesi için destek programları düzenliyor.

Böyle bir ortamda yerli tekstil üreticileri tarafından makinelere olan talebin önemli ölçüde arttığı görülüyor. Son beş yılda makine ithalatının yıllık ortalama yüzde 13 arttığı ülkede, özellikle 2008-2012 yılları arasında ihracat rakamı her yıl yüzde 7 arttı. Ülkedeki, İtalyan’ın ihracat değerinin ise yaklaşık 2 milyon Euro’ya tekabül ettiği görülüyor. Etiyopya tekstil üreticileri tarafından en çok talep edilen İtalyan makineleri ise eğirme ve terbiye makineleri olarak dikkat çekiyor. Konu ile ilgili açıklama yapan ACIMIT Başkanı Raffaella Carabelli; “ Etiyopya tekstil sektörünün büyümesinin devam etmesi için yatırımların sürekliliği gerekiyor. Bu gerçekleştirdiğimiz misyonun amacı sektörümüz için uzun vadeli bir işbirliği ile yerel yetkililer ile sağlıklı bir diyalog gerçekleştirmek olacaktır” ifadelerini kullandı.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.