İstihdam Artışı Umut Verdi

Hazır giyim ve tekstil sektörü, istihdamını 115 bin kişi artırdı. Tekstil sektörünün toplam istihdamı 13 ayda 1 milyon 144 bine oldu.

  02 Eylül 2021 09:03 Perşembe
İstihdam Artışı Umut Verdi

Tekstil sektöründe yaşanan hareketlilik istihdam verilerine de yansıdı.  Türkiye istatistik kurumu TÜİK tarafından açıklanan ve SGK internet sitesinde de bildirilen verilere göre  2020 yılı Mart ayından, 2021 yılı nisan ayına sektör istihdamını, 115 bin kişi birden artırarak 1 milyon 144 bine ulaştırdı.

Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü 65 bin kişi  ile istihdamını en fazla artıran sektörler sıralamasında 3. sektör oldu. İhracatta yaşanan artışın sektörü pozitif etkilediğini söyleyen İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, salgının ilk dalgası sonrası haziran ayı itibari ile uluslararası piyasada Türkiye hazır giyim ürünlerine talebin arttığını ve bunun da ihracat rakamlarına yansıdığını anlattı.

İstihdam Artışı Devam Edecek

O dönemde 2 ay üst üste Cumhuriyet tarihi rekorlarının kırıldığını belirten Gültepe, “İhracat ve buna bağlı olarak cirosal artış durmadı. Kapasitelerimizde özellikle ihracat anlamında düşüş olmadı. Türkiye’ye talep artıyor ve 2021 sonrasında da bu talebin artmaya devam edeceğini tahmin ediyoruz. Buna bağlı olarak istihdam da artmaya devam edecek. Üretim, tasarım ve dijitalleşme anlamında şirketlerin büyük yatırımları var. Yılsonuna kadar 40 bin istihdam artışı daha ön görüyoruz” dedi

2021 yılı Ocak-Haziran döneminde Türkiye’nin hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatı, 2020 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 35,3, 2019’un aynı dönemine göre de yüzde 8,3 artarak 9,4 milyar dolar oldu.

Tekstilde 500 bin aşılacak

Tekstil sektöründe ki istihdam artışında dikkat çekti. TÜİK verilerine göre 2020 Mart ayında 437 bin olan istihdamı, bir yıllık dönemde  50 bin kişi arttı. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz “Sektörde güzel yatırımlar da başladı. Hammadde konusunda sıkıntı yaşandığı dönemde birçok şirket iplik yatırımına karar verdi. Bunlar yavaş yavaş faaliyete geçmesi ile istihdam rakamları daha da artacak” diye konuştu.

Öksüz, yılsonunda sektörün hedeflediği 500 bin kişilik istihdam rakamını çok rahat bir şekilde aşabileceklerini belirti. Türkiye’nin tekstil ve hammaddeleri sektörü ilk yarı itibari ile ihracatını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 55, artırarak 5 milyar dolara ulaştı.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.