İhracatın Rotası AB ve İran’a Kaydı

İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle, 2016 yılında ihracat hedeflerinin AB pazarına ve İran’a odaklandığını belirtti.

  01 Şubat 2016 09:03 Pazartesi
İhracatın Rotası AB ve İran’a Kaydı

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle, sektörün 2015 yılını ve 2016 hedeflerini değerlendirdiği bir sohbet toplantısında gazetecilerle bir araya geldi. Rusya ile uçak gerginliğinin yaşandığı bu ülkeye yapılan sektör ihracatının yüzde 80 düşerek 10 milyon dolara indiğini belirten Gülle, “Rusya’ya 2015’te 475 milyon ihracat yaptık. Yıl genelinde yüzde 40 düşüş var. Buna rağmen en büyük ikinci pazarımız halen Rusya. İhracat cirosunun yüzde 50’den fazlasını yapan firmaların listesini çıkardık. 60 bin kişiyi istihdam eden 178 firmanın Rusya’dan 350 milyon dolarlık alacağı var. Bu firmaların Rusya’ya yapılan sektör ihracatındaki payı yüzde 80 oranında” bilgisini verdi.

“Firmalar Ciddi Sıkıntı İçinde”

Gülle, kriz sonra tekstil firmalarının 350 milyon dolarının Rusya'da kaldığını ve bu paraları geri alamayacaklarını düşündüklerini söyledi. Rusya’ya ilişkin raporu ilgili bakanlara sunduklarını anlatan İsmail Gülle, “Bu firmalar ciddi sıkıntılar içerisindeler. Mal siparişi verilmiş mallar ellerinde kalmış. Alacakları var gidip alamıyorlar. Yaş sebze ve meyvedeki gibi bu firmalarımıza da sahip çıkılmalı. Bu bakımdan kredilerin süresi uzatılmalı. Kredi ve borçlar faizsiz ertelenmeli.” dedi.

“Bizi En Mutlu Eden Pazar AB”

Ocak ayının ilk haftası genel ihracatta yüzde 21’lik düşüş olduğu bilgisini veren Gülle, “2014'te 8.8 milyar dolar olan sektör ihracatımız 2015’te 8 milyar dolara düştü. İşler olumlu gider de 2016’da yüzde 10 artış sağlarsak 2014’teki rakama ulaşacağız. Bizi en mutlu eden pazar AB’’ dedi.

“İran Tekstilde Birinci Pazar Olabilir”

İran’a ambargoların kalkmasıyla birlikte bu ülkeye ihracatlarının yüzde 5 arttığını belirten İTHİB Başkanı Gülle, şunları söyledi: “Biz İran’a iki kez gittik. Şimdi tüm kurumlar oraya ayrı ayrı hücum etmiş durumda, bu yanlış. Hükümetin burada devletler bazında bir strateji izlemesi lazım. Tercihli ticaret anlaşmasından sonra İran’a ihracatımız arttı. Sektör olarak ihracatımız 400 milyon dolar. Bunun milyar dolarlara çıkarabiliriz. Ciddi bir talep var. Tekstilde birinci pazarımız olabilir.’’


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.