Hazır Giyim Ekonominin Lokomotifi Oldu

EGSD Yönetim Kurulu Başkanı Mukadder Özden, tekstilin altın sezonunu yaşadıklarını ve Türk ekonomisinin lokomotifi haline geldiklerini söyledi

  06 Ocak 2016 08:38 Çarşamba
Hazır Giyim Ekonominin Lokomotifi Oldu

Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (MHGF) yönetim kurulu toplantısı Ege Ayakkabı Sanayicileri Derneği (EGEAYSAD) ev sahipliğinde İzmir'de gerçekleştirildi. MHGF Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Öztürk ile EGSD Yönetim Kurulu Başkanı Mukadder Özden toplantı sonrasında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Tekstil ve hazır giyimcilerin geçen yıl altın sezonunu yaşadıklarını ve Türk ekonomisinin lokomotifi haline geldiğini belirten EGSD Başkanı Özden, yüksek kalite anlayışı ve dürüst çalışmanın mükafatını aldıklarını belirtti. MGHF Başkanı Öztürk ise Egeli giyim sanayicilerini yürekten kutladıklarını söyledi.

Kendi sektörlerinin hem iç piyasadaki durgunluk hem de dünya pazarlarındaki büyük rekabet nedeniyle zorlandığını dile getiren EGSD Başkanı Özden, tüm olumsuzluklara karşın Türkiye'de yeniden liderlik için adeta günleri saydıklarını söyledi. Artan girdi maliyetleri nedeniyle Türkiye'nin her geçen gün daha pahalı bir ülke haline geldiğini vurgulayan Özden, "Doğal olarak dünyadaki diğer üreticilerle rekabette zorlanıyoruz. Buna bir de geçtiğimiz aylarda hızla yükselen döviz fiyatları eklenince ihracat rakamları düştü. Tüm bu olumsuzluklara karşın Ege'nin ihracatında hazırgiyim sektörü geçen yılın şampiyonu oldu. Bu sene de şampiyonluğu sürdürmek istiyoruz" dedi.

"Sıkıntıları Aşarsak Çok Daha Fazlası Olur"

Yaklaşık 4 yıldır dünya pazarlarının durağan bir seyirde olmasına karşın böylesi bir başarıyı yakalamaktan dolayı son derece mutlu olduklarının altını çizen Özden, hazırgiyimdeki yaşanan sıkıntıların kalkması halinde ihracat rakamlarının çok daha artacağını belirterek "Sanayi kollarında iş yapmak zaten normal koşullarda çok kolay değil. Herkes fazla istihdam yaratmayan ama kar marjı yüksek sektörlere doğru kayıyor. Bu tür zahmetlere girişimciler daha temkinli yaklaşıyor. Sanayicinin işi bu durumda daha da zorlaşıyor. Külfeti çok ama getirisi giderek az olan bir eğilim var. Esas tehlikeli olan bu" diye konuştu.

"Seçimden Sonra Mutlaka Hükümet Kurulmalı"

Türkiye'nin içinde bulunduğu durumun yabancı ülkeler tarafından iç savaş varmış gibi algılandığını belirten Özden, "Özellikle ABD, Japonya gibi uzak ülkeler böyle görebiliyor. Avrupa'da ise durum biraz daha iyi, onlar da yaşananların farkında. Ama Türkiye'nin yeterince demokratik bir ülke olmadığını ve ticari açıdan da çok güvenilir bir ülke olmadığını düşünüyorlar. Her gün gelen şehit haberleri ülkede güvenlik sorunu olduğu algısını artırıyor. İş insanları terör haberlerinden endişeleniyor. Ülkede uzlaşma ve barış ortamı hem halkımızın mutluluğu hem de ülkemiz ticareti açısından çok önemli. Haziran ayından bu yana Hükümetin kurulamaması ve yeniden seçime gidilmesi ülkemize 5 ay kaybettirdi. 1 Kasım seçimlerinin hemen ardından Hükümet kurulmalı. Yine Koalisyon olacaksa hemen yapılmalı. Büyüme hızımız koalisyon dönemlerinin bile altına düşmüş durumda. Bu kırılgan ortam ülkemiz geleceği açısından son derece tehlikelidir. Yatırım yapmış ya da istihdam yaratan iş insanlarımızı riske atmayı kimsenin istediğini sanmıyorum. Bu ekonomide domino etkisi yaratabilir" dedi.

"Çalışmaktan Başka Çaremiz Yok"

Federasyon olarak her zaman daha iyisini yapmak, işi ve pazarı kaybetmemek için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden MHGF Başkanı Hüseyin Öztürk ise üye derneklerle daima irtibat halinde olduklarını belirterek, "İhracatın çok iyi teşvik edildiği ve rahat kazanç olduğu dönemlerdeki girişimcilerin büyük birçoğu bu işi bıraktı. Gerçekten bu işi layıkıyla ve iyi yapanlar devam ediyorlar. Bizler de kendi aramızda bu çetin şartlar altında mümkün olduğunca dayanışmaya çalışıyoruz. Şu an sıkıntıları aşmaya çalışıyoruz. Çok keyifli değiliz fakat çalışmaktan, üretmekten, katma değer sağlamaktan başka bir çaremiz de yok" diye konuştu.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.