Dünyada Bir Markayız

Türkiye’nin ev tekstilinde teknolojiyi çok iyi kullanarak fark yarattığını ifade eden TETSİAD Başkanı Ali Sami Aydın, ‘Ev Tekstilinde dünya çapında bir markayız’ ifadesini kullandı.

  19 Mart 2019 00:00 Salı
Dünyada Bir Markayız

Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği TETSİAD, 1.000’i aşkın üyesiyle, Türk ev tekstili sektörünün yüzde 97 üretim gücünü çatısı altında toplayan önemli bir sivil toplum kuruluşudur. Ülkemizin, sürdürülebilir rekabet gücüne sahip, üretim girdisinin yüzde 75’i milli olan, teknik yeterlilik ve kapasite olarak tüm ihtiyaçlara cevap verebilen sektörlerinden biri olduklarını ifade eden TETSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sami Aydın, “Bu denli önemli bir sektörün tüm paydaşlarını birleştiren, tek çatı altında toplayan bir sivil toplum kuruluşu olarak ülkemizde ve dünyada ihracat ve ithalat hareketlerini çok yakından izliyor, hazırladığımız raporlarla sektörümüzü bilgilendiriyoruz” dedi. Yurt dışında yeni pazarlar araştırarak, belirlenecek hedef pazarlarda Türk ev tekstilinin daha fazla pay almasını sağlamaya çalıştıklarını ifade eden Aydın, “Üniversitelerle işbirliğini geliştirmek ve ortak projelere imza atmak istiyoruz. Bilimin ve bilginin gücünü biliyor ve bu zenginlikten maksimum verimi üretebilmek istiyoruz” ifadesini kullandı.

İstanbul’u Ev Tekstilinin Moda Merkezi Haline Getireceğiz

“Üç kıtanın birleştiği lokasyonda bulunan Türkiye, lojistik olarak kolay ulaşılabiliyor olmasının ve hızlı teslimat yapabilme kabiliyetinin yanı sıra tasarım ve üretimi birlikte yapabilmesi ve butik hizmet vermesi ön plana çıkmaktadır” diyen TETSİAD Başkanı Aydın şunları söyledi: “Bu kapsamda fuarımızı çok daha geliştirerek, İstanbul’u Ev Tekstilinin moda merkezi, cazibe noktası haline getirmek istiyoruz. Orta vadeli amacımız, dünya ev tekstilindeki tüm alıcı ve satıcıları, bu sektörün tüm paydaşlarını tarafımızca bu yıl 25.’sini organize ettiğimiz EVTEKS Fuarı’nda İstanbul’da buluşturabilmek. T.C. Ticaret Bakanlığı'nın "Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi" (UR-GE) tebliği kapsamında İTHİB ortaklığı ile ‘Ev Tekstilinde Uluslararası Rekabetçiliği Geliştirme UR-GE Projesi’ni yürütüyoruz.”

Turkish Rose” Gibi “Turkish Home Textile” İbaresi de Ülkemizi Temsil Ediyor


1552985525_tetsiad-2.jpg

Ev tekstilinde dünya arenasında Türkiye’nin yeri hakkında Başkan Aydın, “Türk adının tüm dünyada gururla anılmasını sağlayan ve önce ülke markasına, ardından da Türk ekonomisine değer katan pek çok ürünümüz bulunmakta. Türk Gülü, Türk Lokumu, Türk Havlusu, Türk Kahvesi gibi… Tıpkı tüm parfüm dünyasında vazgeçilmez olan, parfüm şişelerinin üzerine özellikle yazılan “Turkish Rose” gibi, “Turkish Home Textile” ibaresi de dünya genelinde değer ifade eden kategori ismi olarak yerini almış durumda. Bu noktadan hareketle, tekstil denildiğinde dünyada bu alanda adı geçen birçok ülkenin arasından sıyrılarak ilk akla gelen ülkelerden biri olan Türkiye’nin, dünya çapında sektör olarak marka haline gelen tek sektörünün Türk ev tekstili olduğunu söylemek mümkündür, sektörümüz için Türkiye’nin ilk ‘sektör markası’ diyebiliriz” dedi.

Kalitemizle Dünyada Fark Yaratıyoruz

Her müşteriye özel koleksiyon hazırlayabilecek bilgi birikimine sahip, geniş üretim yelpazesi ve yüksek kapasitesi ile öne çıkan Türk ev tekstilinin, kişiye/kuruma özel üretim yapabilme kabiliyeti ve butik üretimi ile dünya genelinde her geçen gün tercih edilebilirliğini artırdığını söyleyen TETSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sami Aydın, “Dünyanın önde gelen otel zincirlerinden, sayılı restoranlarına, hastanelere kadar birçok lokasyonda Türk havlu ve bornozunun, dokumasının tercih edildiğini görmeniz mümkündür. 15. yüzyıldan bu yana dünyada bir ‘kalite’ algısı oluşturduğumuzu büyük bir gururla ifade etmek ve dünya markası diyebileceğimiz birçok kurum tarafından aranan, tercih edilen konumda olduğumuzu belirtmek isterim” dedi.

Ülkemizde Kilogram Başına İhracat 1,3 Dolar, Ev Tekstilindeyse 15 Dolar

İhracat konusunda da dergimize değerlendirmede bulunduran Başkan şu bilgileri verdi: “Ülkemizin kilogram başına ihracatının 1,3 dolar civarlarında olduğunu söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra ev tekstili sektörü kilogram başına ihracatının kimi ürün gruplarında 14-15 dolar civarına kadar çıktığı görüyoruz. Sektörümüzün kilogram birim fiyatı ile de Türkiye ortalamasının çok üzerinde olduğunu gururla ifade edebiliriz. Dünya ev tekstili ihracatı yaklaşık 90 ila 95 milyar dolar aralığındadır. Bu pazar içinde Çin, Hindistan ve Pakistan’ın ardından tasarım ve üretim gücü ile Türkiye olarak dünyanın dördüncü büyük ev tekstili üreticisi konumunda yer alıyoruz. Avrupa’nın en büyük tedarikçisi olmanın yanında, 170’in üzerinde ülkeye ihracat yapıyoruz. Rakiplerimizle aramızdaki en büyük fark, komşu ülkelerle yapmış olduğumuz bavul ticareti. Bavul ticaretini de dahil edildiğinde toplam ihracatımızın 3.3 milyar dolar civarında olduğunu söylememiz mümkündür.

Ev Tekstili Sektörünün İç Pazar Hacmi 8 Milyar Dolar

1552985539_tetsiad-1.jpg

Türkiye ev tekstili pazarının toplam pazar büyüklüğü ile ilgili olarak TETSİAD Başkanı Ali Sami Aydın, “Ev tekstili sektörünün iç pazar hacmi 8 milyar dolar. Dünyada ev tekstili alanında önemli bir güce sahip olan Türkiye, kaliteli üretimiyle yüzlerce ülkede ürünlerinin kullanılmasını sağlıyor. Türkiye, küresel piyasalardaki rekabetini alışılagelmişin aksine, fiyatla değil, ürünün üzerine eklediği katma değer ile yapıyor. Sektörün büyümesi için yurt içi ve yurt dışı birçok organizasyon ile ihracat ayağını güçlendirmeyi hedefleyen üyelerimiz, yapılan tanıtımlarla iç pazarın da büyümesini sağlıyorlar” dedi.

İç Piyasamız Her Yıl Yüzde 15 Büyüyor

“Türkiye'de çeşitli gelir gruplarına bağlı bulunan 20 milyon hanenin ihtiyaçları, her yıl gerçekleşen 600 bin evlilik, Türkiye'de çeyiz hazırlama geleneğinin oldukça yaygın olması, turizm ve sağlık sektörlerindeki gelişmeler hesaplandığında ve son on yıl baz alındığında, iç piyasanın her yıl yaklaşık yüzde 10 - 15 civarında büyüdüğü söyleyebiliriz” diyen Aydın, Brode ve güpürde dünyanın en büyük makine parkına sahip olduğumuzun özenle altını çizdi. Başkan Aydın, havlu bornoz grubunda dünyanın en büyük üç tedarikçisinden biri konumunda olduğumuzu belirterek, nevresimde ise Avrupa’nın en yüksek kapasiteli üretim yapan fabrikasının Türkiye’de olduğu bilgisini verdi.

 

2019’da İhracatımızı, 3,5 Milyar Dolar Üzerine Çıkarmayı Hedefliyoruz

2018 yılı sonu itibarıyla sektör olarak geçtiğimiz yıla oranla yüzde 10’luk bir büyüme gösterdiklerini ve bavul ticareti ile birlikte 3,3 milyar dolar civarında ihracat gerçekleştirdiklerini belirten Aydın, “İhracat gerçekleştirdiğimiz ilk on ülkeyi Almanya, ABD, Rusya, İtalya, İngiltere, Fransa, Hollanda, Polonya, İran ve Romanya olarak sıralayabiliriz. 2019 yılı hedefimizin ise ihracatımızı, 3,5 milyar dolar üzerine çıkarmak olduğunu söyleyebiliriz. Döviz kurundaki yükselişin de ihracatın artışına katkısı olacaktır. Ancak üreticinin beklentisi her zaman istikrar ve öngörülebilirliktir” dedi.

Ev Modasında Birçok Parametre Var

Ev tekstilinde ’yenilik ve moda’ kavramlarının son derece önemli olduğunu ifade eden TETSİAD Başkanı Aydın, “Dünyada tarihin her döneminde, mimarinin kendisi ve mimariyi tamamlayan objeler hem kültür taşıyıcı görevi, hem de sosyo-antropolojik araştırmaların temelini oluşturan birkaç olgunun başında geliyor. Özellikle son iki yüzyılda, toplumların yaşam tarzları ev içinde kullandıkları eşya ve objeler değerli tasarım ürünleri haline gelmeye başlamıştır. Bunların içinde tamamlayıcı ürünler ise bazen birer belirleyici, kalite gösteren, estetik değeri ortaya koyan tasarımlardır. Örneğin, mobilya döşeme kumaşları, perdeler, yer ve duvar halıları, kişisel kullanımdaki havlu türü ürünler bunlardandır. Son yıllarda ise nano teknoloji, çevreci akımlar ve nesnelerin interneti gibi olgular ev tekstili ürünlerinde yoğun şekilde yaşanmaya başlanmıştır. Bu nedenle ev tekstili her yıl estetik değer, üretim koşulları, ekonomik gelişmeler gibi bir çok parametre üzerinden bir ev modası ve güncel teknolojik gelişimleri de yansıtan-oluşturan trend haline gelmiştir. Bu noktadan yaklaştığımızda dünya ticaretinin, dünya toplam istihdamının ve yine dünya üretiminin içinde ev tekstili önemli bir yer tutmaktadır. Tüm tekstil alanında ise son 10 yıldır yoğun şekilde yaşanan “fast fashion” trendi, ev tekstilinde de sezonların çoğalmasına ve ev içinde kullanılan ürünlerin de hızlı yenilenmesine neden olmaktadır” dedi.  Türkiye’nin dünya ev tekstili tasarım ve üretim ağı içinde önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Aydın, Türkiye’nin ev tekstilinde hem bir takipçi hem de bir yönlendirici olduğunu sözlerine ekledi.

Üretimdeki Teknolojik Gelişmelerle Bir Adım Öndeyiz

Yenilikçi üretim prosesleri konusunda Başkan Aydın son olarak şu değerlendirmede bulundu: “Rekabetin gün geçtikçe arttığı ev tekstili sektöründe evrensel bilgiyi anlık takip ederek, üretime adapte ettiğimiz teknolojik gelişmeler sayesinde sürekli birkaç adım önde olmayı kendimize düstur edindik. Bu amaçla katma değeri yüksek ürünlere yönelen Türk ev tekstili, dünyaya yüksek teknolojili ürünler ve akıllı ev tekstilleri sunabilmek için çaba sarf etmektedir. Sektörümüzün yarattığı katma değerle pek çok sektörü de geride bıraktığını ifade edebiliriz. Birim katma değer yaratma özelinde ele alındığında, 1 kg ev tekstili ürünü, 1 kg otomobil ürününden daha fazla katma değere ve dolayısı ile getiriye sahip. Toplamda tekstil sektörü, Türkiye’de en çok birim katma değer yaratan savunma ve kuyumculuk sektörlerinin ardından 3. sırada… Türkiye’de 2018 yılı sonu itibariyle faaliyette olan 1055 Ar-Ge merkezinin içinde 60 tekstil firması bulunuyor. Bu firmalardan 22’si ev tekstili sektöründe faaliyet gösteren TETSİAD üyesi kurumlar. 295 tasarım merkezinin sektörlerine baktığımızda ise 60 tekstil firmasının yer aldığını görüyoruz, 16’sı ev tekstil sektöründe faaliyet gösteren üyelerimiz. Bu çalışmaların oldukça sevindirici olduğu kanaatindeyiz. Sektörümüzde hızla sıradan mallardan uzaklaşıp, inovatif ve Ar-Ge’ye dayalı mal üretimine geçiş var. Örneğin, iplik karışımları farklılaştırılıyor. Dokumaya farklı teknikler getiriliyor. Ama daha önemlisi, akıllı tekstiller dediğimiz üretim tarzı önem kazanıyor. Ar-Ge ve inovasyona dayalı yatırımları artırarak, teknik tekstillere ve akıllı ev tekstili ürünlerine yönelerek üretim yaptığınız takdirde sektörün karlılığı yüksek büyümesi de beklentilerin üzerinde olacaktır.”


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.