Düğün Mevsimi İç Pazarı Hareketlendirecek

Her yıl yaklaşık 800 bin kişinin evlendiği Türkiye’de, TETSİAD, ev tekstili sektöründe, çeyiz alışverişleri ile özellikle iç pazarda önemli bir hareketlilik bekliyor.

  26 Haziran 2015 09:13 Cuma
Düğün Mevsimi İç Pazarı Hareketlendirecek

Türkiye ev tekstili sektörü, iç piyasada, özellikle çeyiz alışverişleri sayesinde, satışların en yoğun olduğu Nisan-Mayıs- Haziran aylarında sektör bileşenlerinin yüzünü güldürmeye hazırlanıyor. Baharla birlikte yaklaşan evlilik sezonu öncesi çeyizini tamamlamak isteyen çiftler; ev tekstili ürünleri satın almaya hız veriyor. Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD), iç pazar hacmi 8 milyar Dolar olan Türk ev tekstili sektöründe, bu aylarda önemli bir hareketlenme bekliyor.  Genel anlamda ev tekstili ürünleri satışlarına bakıldığında, iç piyasa tüketiminin minimum yüzde 20’sinin, geleceğe yönelik olarak alınan ve çeyizlere giren ürünlerden oluştuğu görülüyor.

En Çok Yatak Odası Alışverişi Yapıyoruz

TETSİAD’ın yayınladığı rapora göre, evlilik hazırlığı aşamasında en çok satın alınan ürünlere bakıldığında yatak odası ürünlerinin ağırlıkta olduğuna dikkat çekiliyor. Yorgan, yatak örtüsü, yastık, battaniye ve nevresim takımları, masa örtüsü, sehpa örtüsü ve benzerleri, evlenmeden çeyizimize eklemeye en meyilli olduğumuz ürün grupları.

Yeni evlenecekler, yatak odaları için nevresim seti, yorgan, yastık, yatak örtüsü ihtiyaçlarını karşılarken, bu ürünlerle kombin oluşturacak perde, avize ve dolap üstü örtüleri gibi aksesuarlara da talep gösteriyor. Bu ürünleri banyo ve mutfak gereçlerinden bornoz, havlu setleri, banyo halıları, masa örtüleri, mutfak perdeleri ve mutfak havluları tamamlıyor.

TETSİAD’ın açıklamasına göre büyük şehirler de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak Anadolu’da, metre işi kumaş satın alarak ev tekstili çeyizini kendi hazırlayan kişilerin sayısı eskiye göre her gün azalıyor. Ev tekstili alışverişinde İstanbul’da Sultanhamam, Eminönü Mercan Yokuşu, Hasırcılar Çarşısı, Kapalı Çarşı gibi önemli merkezler halen ilgi görürken, modern çağın tüketici alışkanlıkların etkisiyle cadde ve AVM mağazacılığının da önemi artıyor.

Yüzlerce Yıldır Süren Çeyiz Geleneği

“Çeyiz düzmek” geleneği, Anadolu’da yüzlerce yıllık geçmişe sahip bir gelenek olarak büyük önem taşıyor.  Uzun yıllara yayılan bu gelenek, kız çocukları için küçük yaştan itibaren başlayan bir süreç. Evlenmek için Anadolu’da genellikle ilkbahar ve sonbahar ayları tercih ediliyor. Bunun sebebi de tarımla uğraşan kesimin, hasat sonrası bu mevsimlerde parasal anlamda rahatlaması olarak görülüyor.

Anadolu’da her çeyizde bulunan işlemeli yatak takımlarına, işlemeli sehpa takımları, koltuk örtüleri, işlemeli yatak örtüleri ve yastıklar eşlik ediyor. Ayrıca, geleneksel Anadolu çeyizleri, evlilik döneminde tüm çevrenin görmesi için uzun bir süre sergileniyor.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.