Bavul Ticaretinde Rusların Yerini Afrikalılar Aldı

Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği, İstanbul Ticaret Odası ile birlikte Afrika’da tekstil ve konfeksiyon fuarı düzenleyecek.

  05 Haziran 2014 08:16 Perşembe
Bavul Ticaretinde Rusların Yerini Afrikalılar Aldı

Tekstil ve konfeksiyon sektöründe dünyanın önde gelen üreticilerinden biri konumunda olan Türkiye, bu sektörde geçen yıl resmi rakamlara göre yaklaşık 25 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu rakamın 17 milyar dolarlık kısmını hazır giyim, geri kalanını ise iplik, kumaş ve diğer tekstil ürünleri oluşturdu. Resmi rakamlara yansımayan tekstil ve konfeksiyon ihracatının çok daha fazla olduğu biliniyor. İhracatçı birlikleri kayıtlarında görünmeyen ve ‘bavul ticareti’ diye adlandırılan ihracatın hacminin ise yıllık 10 milyar doları bulduğu tahmin ediliyor.

İstanbul’a gelen Polonyalıların ülkelerine dönerken yanlarında hazır giyim ürünleri götürmesiyle başlayan bavul ticareti, özellikle SSCB’nin dağılmasından sonra zirveye çıktı. Önceleri Laleli’de gerçekleşen ve zamanla Osmanbey ve Merter’e de yayılan bavul ticareti, Türkiye’nin Rusya ve Türk Cumhuriyetleri gibi ülkelerle dış ticaretinin gelişmesinde dinamo işlevi gördü.

Bavul Ticareti Canlandı

Son yıllarda eski yoğunluğunu kaybeden bavul ticareti, Türkiye’nin bir süredir siyasi ve ekonomik ilişkileri geliştirmek amacıyla büyük çaba gösterdiği Afrika ülkeleri. Başta Nijerya ve Kenya olmak üzere Sahra altı Afrika ülkelerinden gelenler sayesinde yeniden canlandı.

Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği (LASİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca yaptığı açıklamada, özellikle Nijerya, Kenya, Sudan, Gana, Senegal ve Etiyopya’ya bavul ticareti yoluyla ihracat yapıldığını belirtti. Bu ülkelerde sanayi ürünü imalatının olmadığını hatırlatan Eyyüpkoca, bu nedeniyle tekstil ve konfeksiyon ürünlerini ithal etmek için bavul ticaretine yöneldiklerini, bu ticarette de Türkiye’yi tercih ettiklerini söyledi. Eyyüpkoca, bunda Türk ürünlerinin kaliteli ve Avrupa’ya göre daha ucuz olmasının önemli bir faktör olduğunu vurgulayarak, “Bu ülkelere her türlü ürün satılabilir. Laleli piyasasından şu aşamada bavul ticareti yoluyla hazır giyim ve ev tekstili ürünleri satılıyor. Tahsilatın tamamı peşin alınıyor. Bu yüzden ödeme konusunda bir sıkıntı yok” dedi.

Afrika’dan Heyetler Gelecek

LASİAD olarak bölgede yapılan ihracat hacmini arttırmak için 2012’den beri Laleli Fashion Shopping Festivali’ni düzenlediklerini belirten Eyyüpkoca, 11-17 Ağustos tarihleri arasında yapılacakları etkinliğe çeşitli Afrika ülkelerinden alım heyetleri davet edeceklerini söyledi.

“Sahra altı Afrika ülkeleri ticari bakımından son derece bakir pazarlar. Dünyaya entegre olmaya çalışan bu ülkeler hemen her ürünü ithal ediyor. Pazarın çok iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Bu yıl üçüncüsünü düzenleyeceğimiz festivale, bu ülkelerdeki ticari ataşeliklerimiz kanalıyla alım heyetleri davet edeceğiz. Bunun hazırlıklarını yapıyoruz. Böylece ürünlerimizi ve Laleli’yi yerinde tanıtacağız. İhracatın önündeki prosedürlerin hafifletilmesi durumunda ticaret hacmimiz daha da artacaktır” diyen Eyüpkoca, İstanbul Ticaret Odası (İTO) ile birlikte bir Afrika ülkesinde fuar düzenlemeyi de gündemine aldıklarını belirtti. Henüz ülkenin belli olmadığını ifade eden Eyüpkoca, fuar yapılacak ülkeyi belirlemek için Laleli esnafı arasında anket düzenleyen dernek, böylece ihracat potansiyelinin en yüksek olduğu ülkeyi seçmeyi planlıyor.

LASİAD Genel Sekteri Şerafettin Yüzüak, dergimize yaptığı açıklamada, son dönemde Nijerya, Nijer, Kenya ve Gana’dan müşterilerinin oluşmaya başladığını söyledi. Afrikalıların kalıplarının farklı olduğunu söyleyen Yüzüak, onlara uygun üretimlere başladıklarını ifade etti. Yüzüak, düzenleyecekleri fuar için “Afrika’daki ithalatçıların piyasamızı görmelerini istiyoruz. Bu ülkeler bavul ticareti açısından Rusya ve Ukrayna’nın 1990’lı yıllarına benziyor. Zamanla hepsi çok önemli pazarlar haline gelecek. Özellikle Nijerya’dan sürekli gelen müşterilerimiz var. Çocuk kıyafetlerine talep yüksek. Kaliteli ve moda ürünler alıyorlar” dedi.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.