Alman Makinacılar Verimliliğe Odaklandı

Küresel tekstil makinaları sektöründe Alman tekstil makinalarının ayrıcalıklı bir yeri genel olarak kabul ediliyor

  17 Mart 2012 01:38 Cumartesi
Alman Makinacılar Verimliliğe Odaklandı


Verimlilikte Birçok Parametre Sözkonusu

 

Bir tekstil makinasında veya tekstil üretim sürecinde enerji verimliliğini belirleyen çok sayıda parametrenin bulunduğunu vurgulayan Thomas Waldmann, tekstil üreticisi, elyaf tedarikçisi ve makina üreticisinin dahil olduğu süreçte talebin şekillenişinde enerji verimliliğinin etkili olduğunu savundu. Enerji tüketiminin tüm parametreler göz önünde tutulduğunda tanımlanabileceğine işaret eden Waldmann, makinaların ayrıca karbondioksit ayak izi konusunda da sorumluluk taşıdığını söyledi. Waldmann sözlerini şöyle sürdürdü; “Enerji tüketimi konusunda yapılan bir açıklama, üretilen ürünün miktarıyla  (kWh/kg ürün) doğrudan ilişkilidir. Bu uygulama aynı zamanda CO2 ayakizi (CO2/kg ürün)  ile eşdeğerdir. Güvenilir bir CO2 ayakizi, operatörlerin enerji kaynağına sıkı sıkıya bağlıdır”.

 

Enerji verimliliği konusunda doğru makina operasyonunun büyük önem taşıdığını hatırlatan Waldmann, enerji verimliliği için enerji verimli tekstil makinalarının bir ön koşul olduğunu savundu. Makinaların doğru kullanılması ile karmaşık tekstil sürecinde vaat edilen bu toplam enerji tasarrufunun sağlanabileceğini dile getiren Waldmann, üretim ayarları ile enerji tüketimi arasındaki ilişkiye dikkati çekti. Waldmann, yatırımcıların yatırımlarını Yaşam Döngüsü Maliyet yaklaşımı (örneğin VDMA Specification 34160) ile yapmaları halinde ekolojik konular da dahil olmak üzere doğru karar verebileceklerini sözlerine ekledi.

Para tasarrufu konusunda enerji tasarrufunun odak noktası olduğunu yineleyen Waldmann, enerji verimliliğinin yanı sıra diğer etmenler arasında yedek parça seçiminin ve servis müdahalelerinin de yer aldığını belirtti. “Makinaların bakımsız kalması ve içten aşınan parçalar makinanın verimliliğini azaltırken, enerji tüketimi arttırır” diyen Waldmann, enerji verimliliği gibi alanlarda ihtiyacı karşılayan makinaların pazarda katma değer yaratabildiğini belirtti.  Waldman, BLUecoMPOTENCE rehberine www.machines-for-textiles.com/blue-competence internet sitesinden İngilizce ve Almanya olarak ulaşılabileceğini belirterek sözlerini bitirdi.

Mavi-Eko-Yetkinlik ITMA’da Lanse Edildi

VDMA’nın öncülük ettiği BLUecoMPETENCE girişimi, derneğe üye firmalar tarafından genel bir destek görüyor. Firmalar özellikle yeni dönem için hazırladıkları makinalarda enerji verimliliği, sürdürülebilirlik konularını öne çıkarak küresel pazarda rakiplerine karşı avantaj elde ediyor.

A Monforts Textilmaschinen GmbH & Co KG Genel Müdürü Roland Hampel, akıllı bir geri kazanım sistemi ile yüzde 30’a kadar enerjinin kazanılabildiğinin altını çizdi.

Brückner Trockentechnik GmbH & Co.KG Yönetim Kurulu Başkanı Axel Pieper; “Ekipmanların enerji verimliliği sadece ürünler üzerinden objektif olarak karşılaştırılabilir. Belirleyici faktör, her bir kilogram malzeme (kWh/kg ürün ) için ne kadar enerji kullanıldığıdır” dedi.

Yüksek performans ve kaynak korumasının bir ürünün tüm ömrü boyunca vazgeçilmez unsurlar olduğunu belirten THIES Gmbh &Co KG Gelişim Başkanı Johannes Schmitz, boyama hatlarının, ultra küçük filotte oranları ve büyük ölçüde düşürülmüş enerji tüketimi ile verimli bir şekilde çalıştırılabileceğini dile getirdi.

ITMA’da bu konuda bir açıklamada bulunan Oerlikon Schlafhorst ve Oerlikon Textile GmbH &Co. KG AR-GE Başkan Yardımcısı Jürgen Meyer, sürdürülebilir ve enerji verimli makinaların, yıllar içinde Alman makine üreticilerinin temel iş noktasına dönüştüğünü belirterek, bunun ekonomik üretimi de garanti ettiğinin altını çizdi.

Lindauer DORNIER Gmbh Dokuma Makine Teknoloji Başkanı Peter Schiller, enerji verimliliğini tüm potansiyeli ile kullanmaya dönük bütüncül bir yaklaşımın kendilerinin en güçlü noktası olacağını açıkladı.

Trützschler GmbH &Co KG Textilmaschinenfabrik AR-GE Direktörü Armin Leder de yaptığı açıklamada, hedeflerinin her bir makina için kendi kendini açıklayıcı bir özellik olarak sabit bir enerji tüketimine ulaşmak olduğunu dile getirdi.

Setex Schermuly Textile Computer GmbH Teknik Direktörü Bernd J. Kremer, modern kontrol sistemleri ve yazılım çözümlerinin etkin enerji yönetimini başarabildiğinin altını çizdi. Kremer örnek olarak, IDN EN 16001 & ISO 50001’in yerine getirilmesine değindi.

Sofistike test cihazlarının, sadece düşük enerji tüketimine değil yanı zamanda enerji tasarrufu sağlayan ürünlerin gelişimine de destek olduğunu belirten Textechno Herbert Stein GmbH &Co KG Genel Müdürü Ulrich Mörschel, örnek olarak plastiklerle takviye edilmiş ürünler için, karbon elyaf ve kumaş testlerini gösterdi.

Karl Mayer Textilmaschinenfabrik GmbH, Çözgü İş Birimi AR-GE Başkan Yardımcısı Matthias Arnold’da; “Yüksek kaliteli elyaf kompozitler çözgülü örme elemanlarının termal stabilizasyonunu geliştiriyor ve göze çarpan bir düzeyde havalandırma enerji maliyetini azaltıyor” dedi.

Okunma : 9683


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.